Τρεις έως τέσσερις χώρες της G20, που συμμετέχουν σήμερα και αύριο στη Σύνοδο Κορυφής στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ίσως ταυτιστούν με τη θέση των ΗΠΑ για το κλίμα, αποδυναμώνοντας το στρατόπεδο όσων τάσσονται υπέρ της συμφωνίας του Παρισιού, σύμφωνα με το Ελιζέ.

Το κλίμα «είναι το δυσκολότερο ζήτημα» της Συνόδου που άρχισε σήμερα, υπογράμμισαν πηγές προσκείμενες στο περιβάλλον του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. «Οι Αμερικανοί χρησιμοποιούν πολύ σκληρή γλώσσα γύρω από το τραπέζι» για να εξασφαλίσουν την υποστήριξη «άλλων χωρών» και να «υποβαθμίσουν» τον τόνο και τις εκφράσεις του τελικού ανακοινωθέντος της Συνόδου που θα δημοσιοποιηθεί αύριο, κατά τις ίδιες πηγές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξαιτίας αυτού, «δεν είναι δεδομένο» ότι θα υπάρξει υποστήριξη από 19 από τις 20 χώρες, με την εξαίρεση των ΗΠΑ, στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, που είχε συναφθεί το 2015. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τη χώρα του από τη συμφωνία το 2017.

«Δεν θα είναι πλέον 19+1, αλλά 18+2 ή 17+3 (…), κάτι που θα είναι απαράδεκτο για εμάς» υπογράμμιζαν οι πηγές που πρόσκεινται στο Ελιζέ. Τη θέση αυτή μοιράζονται οι ευρωπαϊκές χώρες μέλη της G20, όπως και ο Καναδάς, που θα «πουν πολύ σθεναρά ότι δεν μπορούν να αποδεχθούν ένα κείμενο που θα υποβαθμίζει αυτό που είχε επιτευχθεί στις δύο προηγούμενες (συνόδους κορυφής της) G20 και θα υπονομεύσει τη συμφωνία του Παρισιού».

Ο Μακρόν προειδοποίησε την Τετάρτη από το Τόκιο ότι το κλίμα αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Γαλλία και ότι η χώρα του δεν θα υπογράψει τη διακήρυξη της Συνόδου εάν δεν υπερασπίζεται τη «φιλοδοξία» για την προστασία του περιβάλλοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μεταξύ των χωρών που ενδέχεται να ταχθούν υπέρ της θέσης των ΗΠΑ φιγουράρει κυρίως η Βραζιλία, ο ακροδεξιός πρόεδρος της οποίας Ζαΐχ Μπολσονάρου απορρίπτει τις ευρωπαϊκές επικρίσεις για την πολιτική του όσον αφορά στο περιβάλλον. «Δεν θα ανεχθούμε να μας συμπεριφέρονται όπως στο παρελθόν» διεμήνυσε το βράδυ της Πέμπτης.

Η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία φέρονται επίσης να συγκαταλέγονται στις χώρες που δέχονται «πίεση» από τις ΗΠΑ ως προς το συγκεκριμένο ζήτημα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης