Ο Γιασουχίρο Γιαμασίτα είναι ένας θρύλος στην Ιαπωνία. Τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, ολυμπιονίκης σε όλες τις κατηγορίες το 1984, αήττητος από το 1977 έως το 1985. Ήταν και παραμένει ο απόλυτος μύθος του παγκόσμιου τζούντο.

Αυτόν τον άνθρωπο επέλεξε η ιαπωνική πολιτική ελίτ ως πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής όταν, το 2019, ο τότε επικεφαλής Τσουνεκάζου Τακέντα πιάστηκε στα πράσα κατηγορούμενος πως λάδωσε στελέχη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, προκειμένου το Τόκιο να αναλάβει τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όταν ο Γιασουχίρο Γιαμασίτα αναλάμβανε πρόεδρος, δεν γνώριζε βεβαίως τίποτα για τον νέο κορωνοϊό, ούτε είχε φανταστεί ποτέ πως θα έφθανε κάποια στιγμή που οι δημοσιογράφοι θα τον ρωτούσαν με επιμονή αν θα ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2020.

Ο θρύλος αυτός του ιαπωνικού αθλητισμού απάντησε σε ερωτήσεις της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde». Ειλικρινέστατος ομολογεί πως μέχρι στιγμής δεν έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να ακυρωθούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες λόγω της επέλασης του κορωνοϊού.

Ερώτηση: Το περασμένο φθινόπωρο πολλοί διερωτήθηκαν εάν οι κλιματικές συνθήκες στο Τόκιο το καλοκαίρι του 2020 θα προκαλούσαν σοβαρά προβλήματα στη διεξαγωγή των αγώνων. Σήμερα πολλοί διερωτώνται εάν η επιδημία του κορωνοϊού προκαλεί ανησυχίες. Μπορείτε να μας διαβεβαιώσετε πως οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν χωρίς πρόβλημα;

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απάντηση: Σχετικά με τις υψηλές θερμοκρασίες, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, την ασφάλεια και βεβαίως τον κορωνοϊό, φυσικά και υπάρχουν ανησυχίες. Για τα τρία πρώτα ζητήματα σχεδόν είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα. Είμαστε σε θέση να διαβεβαιώσουμε τους αθλητές όλου του κόσμου πως θα έχουν τη δυνατότητα στο Τόκιο να αγωνιστούν υπό τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Ερώτηση: Σχετικά με την επιδημία του κορωνοϊού, τι μέσα έχουν τεθεί σε εφαρμογή; Πώς θα αντιμετωπίσετε την ανάμειξη μίας τεράστιας μάζας ανθρώπων οι οποίοι θα βρίσκονται στην Ιαπωνία για τους αγώνες;

Απάντηση: Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λαμβάνει μέτρα για να εμποδίσει την επιδημία να φθάσει στην Ιαπωνία. Η ιαπωνική κυβέρνηση εργάζεται γι΄ αυτό. Πρόκειται για μία παγκόσμια απειλή. Η ιαπωνική κυβέρνηση αντιμετωπίζει το ζήτημα πάρα πολύ σοβαρά. Είναι εξαιρετικά νωρίς για να πει κανείς πως η επιδημία θα έχει επιπτώσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζουμε πώς θα εμποδίσουμε την επιδημία να εξαπλωθεί στην Ιαπωνία και πώς θα προστατεύσουμε τους αθλητές.

Ερώτηση: Μία σειρά από αθλητικές εκδηλώσεις, κυρίως στην ηπειρωτική Κίνα, ακυρώθηκαν ή αναβλήθηκαν ή ακόμα και άλλαξαν τοποθεσία διεξαγωγής τις τελευταίες εβδομάδες. Σε περίπτωση που η επιδημία εξαπλωθεί, υπάρχει ενδεχόμενο ακύρωσης των Ολυμπιακών Αγώνων;

Απάντηση: Μέχρι στιγμής δεν έχουμε συζητήσει αυτό το ενδεχόμενο. Δεν είμαι σε θέση να απαντήσω. Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη φθάσουμε στο σημείο αυτό.

Ερμηνεύοντας τα λεγόμενα του Γιασουχίρο Γιαμασίτα, ενός ανθρώπου που έχει μάθει να μη μασάει τα λόγια του και κυρίως να μη διαχειρίζεται πολιτικά τα ζητήματα, ειδικά η τελευταία απάντησή του είναι ενδεικτική της ανησυχίας που επικρατεί στα ανώτερα κλιμάκια της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, καθώς και μεταξύ των αρμοδίων στο Τόκιο. Ήδη έπρεπε να ληφθούν τις προηγούμενες εβδομάδες-μήνες ιδιαίτερα μέτρα για την αποφυγή προβλημάτων που ενδεχομένως οι κλιματικές συνθήκες στο Τόκιο, δηλαδή οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, θα προκαλούσαν στις επιδόσεις των αθλητών.

Συγκεκριμένα πολλά αθλήματα, όπως ο μαραθώνιος και το βάδην, άλλαξαν τοποθεσία διεξαγωγής και μεταφέρθηκαν στον ιαπωνικό βορρά και μάλιστα στο Σαπόρο, όπου είχαν διεξαχθεί και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, προκειμένου να μην επηρεαστούν οι αθλητές από τις υψηλές θερμοκρασίες στη νότια Ιαπωνία. Προφανώς, συνάγεται άλλωστε από τις απαντήσεις του προέδρου της Ιαπωνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, υπήρξαν και σοβαρά προβλήματα οργάνωσης και συντονισμού των μεταφορών τα οποία θα έπρεπε να επιλυθούν. Σε αυτά προστίθεται και ο κορωνοϊός.

Εξ όσων συμπεραίνεται από τις ανακοινώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του γενικού διευθυντή του, δεν υπάρχει περίπτωση παραγωγής αποτελεσματικού εμβολίου πριν από την παρέλευση 18 μηνών. Είναι δε προφανές πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αντιμετωπίζει με πολύ μεγάλη ανησυχία την απειλή εξάπλωσης του κορωνοϊού εκτός ηπειρωτικής Κίνας από τυχαία συμβάντα επιμόλυνσης ομάδων πληθυσμού σε διάφορα σημεία του πλανήτη από λάθος ή απλώς από κακή τύχη. Προκάλεσε τρόμο στα ανώτατα κλιμάκια του ΠΟΥ το περιστατικό με τον Βρετανό, ο οποίος ήρθε σε επαφή με τον ιό στη Σιγκαπούρη, επιμόλυνε 11 άτομα μεταξύ Σιγκαπούρης και γαλλικών Άλπεων για να νοσηλευθεί τελικά στη Βρετανία. Τέτοια περιστατικά εκτός ελέγχου είναι που ανησυχούν την ηγεσία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Με πληροφορίες από Le Monde

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης