Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε από τους επιτελάρχες του να εργαστούν πάνω σε σενάρια ακόμα και σε εκείνα που θεωρούνται ως τα πολυπλοκότερα σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης μετά τη διαπίστωση πως η εξάπλωση του Covid-19 στη Ρωσία εξελίσσεται σε ανεξέλεγκτη.  

Το προηγούμενο 24ωρο ανακοινώθηκαν επίσημα 2.558 νέα κρούσματα. Οι αρμόδιοι ήδη εξετάζουν το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης μετακινήσεων στη Μόσχα και αυστηρού περιορισμού των πολιτών στις κατοικίες τους με παράλληλο κλείσιμο όλων των δημόσιων χώρων. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη Ρωσία ανέρχονται σε 18.328, ενώ οι νεκροί επισήμως σε 148. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πέρα όμως από τους αριθμούς, ο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε τηλεδιάσκεψη που είχε με αξιωματούχους και τους επιτελείς του, δήλωσε πως η κατάσταση αλλάζει μέρα με τη μέρα και δυστυχώς δεν πηγαίνει προς το καλύτερο. 

Οι εξελίξεις τις επόμενες εβδομάδες θα είναι καταληκτικές, είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν. «Αντιμετωπίζουμε πολλά προβλήματα, δεν πρέπει να επαναπαυτούμε» πρόσθεσε ο Ρώσος πρόεδρος, ο οποίος ζήτησε από τους συνεργάτες του να επεξεργαστούν όλα τα δυνατά σενάρια, ακόμα και εκείνα που αφορούν έκτακτες καταστάσεις.

Είναι προφανές ότι οι ειδικοί φοβούνται πως οι καταγραφές κρουσμάτων και νεκρών τόσο στη Ρωσία όσο και σε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, όπως η Λευκορωσία, δεν απηχούν την αλήθεια. Είναι αδύνατον να πιστέψει κανείς πως στη γειτονική Λευκορωσία δεν υπάρχει ούτε ένα κρούσμα, όπως διατείνεται ο πρόεδρός της, Αλεξάντερ Λουκασένκο. Ο Πούτιν ζήτησε παρέμβαση των κρατικών αρχών ώστε να λήξουν οι ελλείψεις φαρμάκων που παρατηρούνται στην αγορά, καθώς και υγειονομικού υλικού, και απείλησε εμμέσως πλην σαφώς πως αν δεν συμβεί αυτό τότε θα ζητήσει από το Υπουργείο Αμύνης απαραίτητη βοήθεια για την επιβολή μέτρων ομαλοποίησης της προμήθειας υλικών και φαρμάκων στη ρωσική αγορά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει αφορά τα νότια σύνορα της Ρωσίας με την Κίνα, καθώς τα τελευταία 24ωρα παρατηρείται μία ανησυχητική αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού κατά μήκος των ρωσοκινεζικών συνόρων και εντός του εδάφους της Κίνας σε πολίτες που μόλις επέστρεψαν από τη Ρωσία. Σε σύνολο 89 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που ανακοίνωσε η Κίνα το τελευταίο 24ωρο, τα 79 προέρχονται από πολίτες που πέρασαν τα σύνορα ερχόμενοι από τη Ρωσία. 

Παρατηρείται δηλαδή μια εξάπλωση του ιού στις συνοριακές περιοχές της Κίνας προς τη Ρωσία, με αποτέλεσμα την επιβολή ολικού lοckdown σε συνοριακές κινεζικές πόλεις εκτάκτως ως μέτρο. «Το Πεκίνο παρακολουθεί με έντονη ανησυχία την ανεξέλεγκτη πορεία του ιού στη Ρωσία. Αυτή η κατάσταση σήμανε κόκκινο συναγερμό. Η Κίνα πρέπει να αποφύγει την εισαγωγή νέων κρουσμάτων» δηλώνουν ανώτατοι αξιωματούχοι της κινεζικής γραφειοκρατίας.

Η Κίνα έκλεισε και το τελευταίο συνοριακό φυλάκιό της με τη Ρωσία, ενώ έχουν απαγορευτεί οι πτήσεις αεροσκαφών μεταξύ των δύο χωρών. Όπως φαίνεται, διακόπηκαν και οι οδικές συγκοινωνίες, καθώς και οι εμπορικές συναλλαγές.

Έκτακτα μέτρα στη Ρωσία

Η ρωσική ορθόδοξη εκκλησία και η Επισκοπή της Αγίας Πετρούπολης διέταξαν το κλείσιμο της Μητροπόλεως και των εκκλησιών καθόλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι λειτουργίες θα μεταδίδονται online μέσω ίντερνετ.

Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι από τη Δευτέρα 13 Απριλίου διέκοψαν επ΄ αόριστον τη δωρεάν μετακίνηση όλων των βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, σε μία  προσπάθεια να εξαναγκαστούν οι άνω των 65 ετών πολίτες της Ρωσίας να παραμείνουν σπίτι.

Η Κίνα προχωρεί στο σφράγισμα των συνόρων της με τη Ρωσία στη βορειοανατολική επαρχία Heilongjiang για να εμποδίσει την εισαγωγή νέων κρουσμάτων από τη Ρωσία, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνι ανακοίνωσε επιπρόσθετα μέτρα lockdown που ισχύουν από τις 13 έως και τις 19 Απριλίου. Μη σημαντικές για την οικονομία επιχειρήσεις και δραστηριότητες βάζουν λουκέτο.

Θα συνεχίσουν να λειτουργούν μόνο κυβερνητικές υπηρεσίες, νοσοκομεία, εργοστάσια που παράγουν προστατευτικό υγειονομικό υλικό, καθώς και εργοστασιακές μονάδες της αμυντικής βιομηχανίας. Διακόπτονται όλες οι εργασίες στον οικοδομικό τομέα. Δεν λειτουργούν οι υπηρεσίες ενοικίασης αυτοκινήτων.

Στο μητροπολιτικό κέντρο της Μόσχας θα ισχύσει ψηφιακό σύστημα διακίνησης πολιτών που θα επιτρέπει την έξοδο των πολιτών από τις κατοικίες υπό έλεγχο. Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις της Τροχαίας, οι οποίες περιπολούν ελέγχοντας τα αυτοκίνητα που εισέρχονται στον μητροπολιτικό κύκλο της ρωσικής πρωτεύουσας.

Πηγή: Guardian

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης