Πληροφορίες  επιμένουν ότι οι τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας στην Άγκυρα εξακολουθούν να βρίσκονται πίσω από τις εξαφανίσεις πολιτών.

Δύο άντρες τραυματίστηκαν στην Άγκυρα ενώ προσπαθούσαν να αποφύγουν την σύλληψη. Οι δύο συνδέονται με τον Fethullah Gulen, τον αυτοεξόριστο  ιεροκήρυκα που ζει στην Πενσιλβένια κατηγορούμενος για την ενορχήστρωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος του 2016.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο άτομα που υποχρεώθηκαν να φορέσουν μαύρες σακούλες στο κεφάλι τους πριν τους επιβιβάσουν σε λευκό φορτηγό, από ομάδα ένοπλων ανδρών, ενδεχομένως αξιωματούχων ασφαλείας της αστυνομίας, οι οποίοι είχαν εισβάλει σε   πολυκατοικία στην συνοικία Altindag της Άγκυρας στις 13 Φεβρουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι στόχοι τους πιστεύεται ότι είναι ο Ozgur Kaya, πρώην δάσκαλος, και ο Yasin Ugan, λογιστής. Και οι δύο άνδρες συνδέονταν με οργανισμούς που λειτουργούσαν στο πλαίσιο δικτύου σχολείων και άλλων επιχειρήσεων του Γκιουλέν, οι οποίες είναι πλέον απαγορευμένες στην Τουρκία. Δεν υπάρχουν άλλες πληροφορίες  από τότε για την τύχη τους.
Η σύζυγος του Kaya, Aycan, δήλωσε ότι γνώριζε για την σύλληψη του συζύγου της από ανώνυμο τηλεφώνημα τη νύχτα της εξαφάνισής της.

Οι συγγενείς του Kaya έσπευσαν στη γειτονιά όπου συνέβη το περιστατικό και μίλησαν με κατοίκους που ισχυρίστηκαν ότι είδαν το περιστατικό.

«Πήγα σε όλους τους αστυνομικούς σταθμούς στην περιοχή που ρώτησαν αν ο σύζυγός μου είχε κρατηθεί, αλλά όλοι ισχυρίστηκαν ότι δεν γνώριζαν κάτι για τον ίδιο ή για τύχη του», δήλωσε η Aycan στο Al-Monitor. «Ανησυχώ για τη ζωή του. Οι εννιάχρονοι δίδυμοι γιοι μου πιστεύουν ότι ο πατέρας τους είναι νεκρός».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η σύζυγος του Ugan Selda διγήθηκε  παρόμοια ιστορία για ανώνυμη τηλεφωνική συμβουλή, ακολουθούμενη από άσκοπες επισκέψεις σε πολυάριθμους αστυνομικούς σταθμούς.

Ο Omer Faruk Gergerlioglu, βουλευτής του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και μέλος της κοινοβουλευτικής επιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δήλωσε ότι η Διεύθυνση Ασφαλείας στην Άγκυρα δεν είχε απαντήσει στην επίσημη αίτησή του για πληροφορίες σχετικά με τους δύο άνδρες.

Η περίπτωσή τους είναι όμοια με πολλών άλλων αγνοούμενων Γκιουλενιστών, οι οποίοι απήχθησαν βίαια στην Άγκυρα μετά το πραξικόπημα.

 Η Human Rights Watch παρατήρησε ότι τα θύματα μεταφέρθηκαν με φορτηγά από αξιωματούχους ασφαλείας.

Οι προσφυγές που ακολούθησαν από τα μέλη  οικογενειών για την τύχη τους «έπεσαν σε ώτα μη ακουόντων».

Ένα από τα θύματα, που κατόρθωσε να επιτύχει άσυλο στη Γερμανία, δήλωσε στην Haaretz για τη περιπέτειά του. Ο ίδιος είχε κρατηθεί σε μικροσκοπικό κελί όπου συχνά ανακρινόταν. Ο άνδρας, χρησιμοποιώντας το ψευδώνυμο «Tolga», δήλωσε ότι είχε βασανιστεί και είχε απειληθεί με βιασμό.

Τελικά απελευθερώθηκε αφού υποδύθηκε ότι είχε αποδεχτεί τα αιτήματα των αρχών να προδώσει συναδέλφους Γκιουλενιστές.

Ο Howard Eissenstat, αναπληρωτής καθηγητής ιστορίας της Μέσης Ανατολής στο πανεπιστήμιο St. Lawrence και ένας μη εκτελεστικός ανώτερος συνεργάτης του έργου για τη δημοκρατία στη Μέση Ανατολή, εξήγησε «την αδιαφορία» στα αποσπασματικά σχόλια των τουρκικών Μέσων Ενημέρωσης της Τουρκίας, με δήλωσή του προς την Al-Monitor: «Οι περισσότερα από την τουρκική αριστερά έχουν αδιαφορήσει για την υπεράσπιση επειδή συμφωνούν με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ότι η ομάδα είναι μια άχαρη αντιδημοκρατική δύναμη. Αλλά και επειδή το κίνημα Gulen διαδραμάτισε τόσο σημαντικό ρόλο στην ενδυνάμωση του ΑΚΡ και στην επιδίωξη των κατασταλτικών εργαλείων του πριν από το 2013. “

Όπως και πολλοί άλλοι, οι Kaya και Ugan είχαν προσπαθήσει να κρύβονται μετά την απόπειρα πραξικοπήματος καθώς η κυβέρνηση άρχισε να συλλαμβάνει χιλιάδες ύποπτους Γκιουλενιστές.
Η εκκαθάριση των αντιπάλων του Ερντογάν, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση και τουλάχιστον 150.000 άτομα να έχουν απολυθεί από την εργασία τους.

 Άλλοι 160.000 άλλοι κρατούνται προφυλακισμένοι, συμπεριλαμβανομένων δικηγόρων, ακαδημαϊκών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών.

Το μεγαλύτερο μέρος κατηγορούνται για δεσμούς με τον Gulen ή τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν.

Ακόμη 60.000 παραμένουν πίσω από τα σίδερα έχοντας σε βάρος τους κατηγορίες για τρομοκρατική δραστηριότητα.

Πληροφορίες από al-monitor.com

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης