Φόβοι για τουλάχιστον 150 νεκρούς εκφράζονται έπειτα από δύο κατολισθήσεις λάσπης που προκάλεσαν οι σφοδρές βροχοπτώσεις των τελευταίων τριών ημερών στην κεντρική Σρι Λάνκα, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών αντιμετώπισης καταστροφών στη χώρα, καθώς τα σωστικά συνεργεία διέκοψαν τις επιχειρήσεις αφού ανέσυραν 14 σορούς.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις ανάγκασαν πάνω από 223.000 ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα σχετικά κυβερνητικά στοιχεία. Συνολικά σε όλη τη χώρα ανασύρθηκαν 17 σοροί και ο επίσημος απολογισμός των νεκρών από τα ακραία καιρικά φαινόμενα ανέρχεται σε 37, σύμφωνα με την κυβέρνηση, που όμως προειδοποιεί πως ο αριθμός αυτός ενδέχεται να αυξηθεί πολύ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται σε περιοχές γύρω από την πόλη Αραναγιάκα, 100 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κολόμπο, όπου τρία χωριά θάφτηκαν αργά χθες βράδυ.

Πάνω από 350 άνθρωποι διασώθηκαν κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στις περιοχές που επλήγησαν από τις κατολισθήσεις τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, σύμφωνα με αξιωματούχους.

Δείτε εικόνες:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στέλεχος του Ερυθρού Σταυρού που πήρε μέρος σε μια συνάντηση για τον συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στην Αραναγιάκα δήλωσε πως φοβάται ότι ο οριστικός απολογισμός των νεκρών θα ανέλθει σε «300 ως 400».

Σύμφωνα με την αστυνομία, άλλη μια κατολίσθηση, στη Μπουλαθκοπιτίγια, έθαψε ζωντανούς τουλάχιστον 16 ανθρώπους. Μόλις τρεις σοροί έχουν ανασυρθεί εκεί.

Σύμφωνα με έναν εκπρόσωπο του στρατού, 150 άνθρωποι που διασώθηκαν στην Αραναγιάκα μεταφέρθηκαν σε έξι καταυλισμούς για εκτοπισμένους. Ο στρατός, χρησιμοποιώντας βάρκες και ελικόπτερα, κατάφερε να διασώσει πάνω από 200 ανθρώπους που είχαν παγιδευτεί στη βορειοδυτική παραθαλάσσια περιοχή Πουτάλαμ, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο.

Πλημμύρες και ξηρασίες πλήττουν κυκλικά τη Σρι Λάνκα, όπου στο νότο η περίοδος των μουσώνων διαρκεί από το Μάιο ως τον Σεπτέμβριο και στο βορρά από τον Δεκέμβριο ως τον Φεβρουάριο.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης