Μια σειρά από φωτογραφίες-ντοκουμέντο δημοσίευσε σήμερα η βρετανική Daily Mail από το μουσείο Μπαρντό της Τύνιδας, όπου την Τετάρτη σημειώθηκε αιματηρή τρομοκρατική επίθεση με 23 νεκρούς.

Ο πρωθυπουργός της Τυνησίας Χαμπίμπ Εσίντ έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα των δύο δραστών του χτυπήματος: Πρόκειται για τους Γιασίν Αμπίντι και Χάτεμ Χαχνάουι, ενώ ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι «πιθανότατα, πρόκειται για Τυνήσιους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προσοχή ακολουθούν σκληρές εικόνες

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για δύο ή τρεις πιθανούς συνεργούς, αλλά ούτε αυτός ούτε το υπουργείο Εσωτερικών έδωσαν άλλα στοιχεία για τους δράστες. 

Νωρίτερα, η αστυνομία προχώρησε σε εννέα συλλήψεις για την επίθεση στο μουσείο, η οποία στοίχισε τη ζωή σε 23 ανθρώπους, ανάμεσα στους οποίους 18 τουρίστες σύμφωνα με νεότερο απολογισμό. Οι πέντε από τους συλληφθέντες φαίνεται πως είχαν άμεση σχέση με τους δύο ενόπλους, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις έδρασαν υποστηρικτικά.

Μάλιστα όπως ανακοίνωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός της χώρας, ο ένας από τους δύο ενόπλους που έκαναν την επίθεση ήταν γνωστός στις μυστικές υπηρεσίες, ωστόσο δεν είχε εξακριβωθεί εάν ανήκε σε κάποια συγκεκριμένη εξτρεμιστική οργάνωση.

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο ανέλαβε την ευθύνη 

Το Ισλαμικό Χαλιφάτο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στο Εθνικό Μουσείο της Τύνιδας. Σε ηχογραφημένο μήνυμα που έχει κυκλοφορήσει στο διαδίκτυο γίνεται αναφορά στους δύο ενόπλους που σκόρπισαν τον θάνατο οι οποίοι περιγράφονται ως «ιππότες της οργάνωσης που ήταν οπλισμένοι με όπλα και βόμβες». Μάλιστα η οργάνωση τζιχαντιστών προαναγγέλλει και νέα χτυπήματα λέγοντας ότι «όσα έχουμε δει μέχρι σήμερα αποτελούν την πρώτη σταγόνα της βροχής».

Στους 18 οι νεκροί τουρίστες

Παράλληλα, στο φως της δημοσιότητας έρχονται φωτογραφίες των θυμάτων του μακελειού. Η βρετανική εφημερίδα ανήρτησε φωτογραφίες της Βρετανίδας Σάλι Άντι, 57 ετών και μητέρας δύο παιδιών, η οποία έχασε τη ζωή της από τα πυρά των δύο ανδρών. Η άτυχη γυναίκα ήταν σε διακοπές μαζί με τον σύζυγό της Ρόμπερτ, ο οποίος διασώθηκε.

Οι μαρτυρίες των τουριστών, που πιάστηκαν αιχμάλωτοι από τους δύο ένοπλους δράστες περιγράφουν δραματικές καταστάσεις: «Οι δράστες πυροβολούσαν ότι κινούταν», αναφέρει στη Daily Mail ένας Ισπανός τουρίστας ενώ μια άλλη τραγική μαρτυρία μιλά για πανικόβλητους ομήρους που πασάλειψαν τις μπλούζες τους με αίμα και προσποιήθηκαν τους νεκρούς για να σώσουν τη ζωή τους.

Σιωπηλή συγκέντρωση έξω από το μουσείο Μπαρντό

Δεκάδες ενώσεις και συνδικάτα της Τυνησίας καλούν σε συγκέντρωση σήμερα το απόγευμα κοντά στο μουσείο του Μπαρντό, θέατρο της χθεσινής πολύνεκρης τρομοκρατικής επίθεσης στην Τύνιδα, στο όνομα της «εθνικής ενότητας στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας».

«Απαντώντας στην τρομοκρατική επίθεση, οι εθνικές ενώσεις καλούν τους Τυνήσιους και τις Τυνήσιες σε σιωπηλή λαϊκή συγκέντρωση την Πέμπτη 19 Μαρτίου στις 16.00 μπροστά στο μουσείο του Μπαρντό για να εκφράσουμε την εθνική μας ενότητα στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας»,αναφέρει η πρόσκληση που υπογράφουν το μεγαλύτερο συνδικάτο της χώρας, η UGTT, φοιτητικά κινήματα, ενώσεις ανέργων και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σημειώνεται ότι χθες το βράδυ, εκατοντάδες πολίτες συγκεντρώθηκαν έξω από το Μουσείο και άναψαν κεριά στη μνήμη των αδικοχαμένων θυμάτων της επίθεσης.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης