Ένα λευκό ημιφορτηγό παρέσυρε τουλάχιστον δέκα πεζούς σε μια κεντρική διασταύρωση, στα βόρεια προάστια του Τορόντο και ο οδηγός του έχει τεθεί υπό κράτηση, ανέφερε η αστυνομία, ενώ επιβεβαιωμένα έχουν χάσει τη ζωή τους 10 άνθρωποι και ακόμη 15 έχουν τραυματιστεί.

Ο οδηγός που έριξε ένα νοικιασμένο λευκό βαν πάνω σε πλήθος πεζών τη Δευτέρα στο Τορόντο, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι δεκαπέντε, ενήργησε «από πρόθεση», ανακοίνωσε ο επικεφαλής της αστυνομίας της μεγαλύτερης πόλης του Καναδά, ο Μαρκ Σόντερς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον οκτώ ασθενοφόρα έφτασαν στο νοσοκομείο Σάνιμπρουκ, μεταφέροντας τραυματίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημόσιας Ασφαλείας του Καναδά Ραλφ Γκούντεϊλ απέκλεισε το σενάριο μιας επίθεσης εναντίον «της εθνικής ασφάλειας» της χώρας και άφησε να εννοηθεί ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό.

Η αστυνομία επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι ο οδηγός του βαν είναι ένας άνδρας ηλικίας 25 ετών, ο Άλεκ Μινασιάν, από το βόρειο Τορόντο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Σόντερς τόνισε πως ο Μινασιάν δεν είχε ποινικό μητρώο, δεν υπήρχε τίποτα γι’ αυτόν στους φακέλους της αστυνομίας και τα κίνητρα της πράξης του δεν είναι ακόμη απόλυτα σαφή.

«Συνεχίζουμε να συλλέγουμε πληροφορίες και το συντομότερο δυνατό θα ενημερώσουμε τους Καναδούς» δήλωσε νωρίτερα ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό.

Ο Καναδός υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας Ραλφ Γκουντέιλ νωρίτερα δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι το περιστατικό με το ημιφορτηγό που έπεσε πάνω σε πεζούς είναι «ξεκάθαρα πολύ σοβαρό», σημειώνοντας ότι «υπάρχουν θύματα». Ο ίδιος τόνισε ότι η αστυνομία έχει αναλάβει τις έρευνες και αρνήθηκε να κάνει εικασίες για το περιστατικό. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πληροφορίες προς το παρόν που να υποδεικνύουν αλλαγή στο επίπεδο ασφάλειας.

Ο 25χρονος Άλεκ ΜινασιάνΟ 25χρονος Άλεκ Μινασιάν είναι ο οδηγός του βαν που έπεσε πάνω στους πεζούς

Ο άνδρας στο τιμόνι του λευκού νοικιασμένου βαν ο 25χρονος Άλεκ Μινασιάν, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC, χωρίς να επικαλεστεί κάποια πηγή. Ο αρχηγός της αστυνομίας επιβεβαίωσε νωρίτερα ότι ο δράστης έχει συλληφθεί. Οι αρχές έχουν αποφύγει μέχρι τώρα να κάνουν οποιαδήποτε υπόθεση για τα κίνητρα του οδηγού.

Το CBC μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο κυβερνητικούς αξιωματούχους που δεν κατονόμασε, ότι ο νεαρός δεν συνδέεται με κάποια τρομοκρατική οργάνωση, κατά τα μέχρι τώρα στοιχεία.

Η στιγμή της τραγωδίας

Το επεισόδιο αυτό σημειώθηκε στα βόρεια της πόλης, σε απόσταση περίπου 30 χιλιομέτρων από το κέντρο της πόλης όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7. Γύρω από το ξενοδοχείο Intercontinental όπου αναμενόταν να συναντηθούν οι Υπουργοί για την καθιερωμένη ομαδική φωτογραφία, δεν παρατηρήθηκε κάποια αξιοσημείωτη αλλαγή στα μέτρα ασφαλείας.

Στις 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδας) η αστυνομία έλαβε μια κλήση στον αριθμό των επειγόντων περιστατικών: κατ’ αυτήν, φορτηγακι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ, έναν από «τους πιο πολυσύχναστους δρόμους του Καναδά», στο κεντρικό Τορόντο.

Το λευκό φορτηγάκι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια της οδού Γιανγκ, όπου κάθονταν ή βάδιζαν πολλοί υπάλληλοι γραφείου που εργάζονται στην περιοχή και έκαναν διάλειμμα για μεσημεριανό. Συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», όπως τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τορόντο, ο Μαρκ Σόντερς.

Στις 13:52, 26 λεπτά μετά την πρώτη κλήση, «ένας άνδρας συνελήφθη» κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

Ένας αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι είδε τουλάχιστον δύο πτώματα στο σημείο του δυστυχήματος. Ένας άνδρας με το όνομα Αλί, δήλωσε στο CNN ότι ο οδηγός φέρεται να είχε πρόθεση να παρασύρει πεζούς.

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας με το όνομα Κάρλος, δήλωσε στο ειδησεογραφικό δίκτυο CTV ότι φερόμενος δράστης κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία είχε όπλο στα χέρια του.

Τη στιγμή της σύλληψής του, κράδαινε ένα αντικείμενο που κρατούσε στο αριστερό του χέρι προς τους αστυνομικούς, κραυγάζοντας προς τον έναν «σκότωσέ με» και υποστηρίζοντας πως είχε όπλο. Ο ένας αστυνομικός, στοχεύοντάς τον με πιστόλι, αποκρίθηκε «δεν με ενδιαφέρει. Πέσε κάτω», όπως δείχνουν βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Ο αστυνομικός επαινέθηκε από πολλούς στον Καναδά για την αυτοσυγκράτηση και την ωριμότητα που έδειξε.

Η σύλληψη του δράστη από άνδρες της αστυνομίας:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης