Τουλάχιστον πέντε Κινέζοι ψαράδες έχασαν τη ζωή τους την Τρίτη και 10 ακόμη αγνοούνται ύστερα από την ανατροπή δύο αλιευτικών λόγω των θυελλωδών ανέμων και της μεγάλης θαλασσοταραχής που προκάλεσε ο τυφώνας «Μπολαβέν».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Όπως μετέδωσε το βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο BBC, τα δύο αλιευτικά βρίσκονταν στα ανοικτά της νήσου Τζεζού όταν σημειώθηκε η τραγωδία. Από την πρώτη στιγμή στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Ακτοφυλακής, οι οποίες κατάφεραν να εντοπίσουν και να περισυλλέξουν 12 ναυαγούς, την ίδια στιγμή που έξι ακόμη βγήκαν κολυμπώντας στην ακτή.

Συνολικά 33 άνθρωποι βρίσκονταν πάνω στα δύο αλιευτικά όταν τα κύματα άρχισαν να χτυπούν τα πλαϊνά των σκαφών, λίγο πριν οι επικεφαλής των πληρωμάτων εκπέμψουν σήμα κινδύνου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη διάρκεια της επιχείρησης για τη διάσωση των ψαράδων, τα μέλη της Ακτοφυλακής έκαναν χρήση σκοινιών προκειμένου να τραβήξουν τους ναυαγούς μέχρι τη στεριά.

Όπως μετέδωσε το Associated Press, οι έρευνες της Ακτοφυλακής για τον εντοπισμό των αγνοουμένων συνεχίζονται.

Δείτε τo video…

Καταστροφές κατοικιών και ακυρώσεις πτήσεων

Την ίδια στιγμή τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε χωριστά περιστατικά ανά τη νοτιοκορεατική επικράτεια.

Ειδικότερα, ένας άνδρας βρήκε τραγικό θάνατο όταν καταπλακώθηκε από κοντέινερ φορτηγού, μια γυναίκα σκοτώθηκε λόγω πτώσης από την οροφή του σπιτιού της ενώ ένας ακόμη άνθρωπος ξεψύχησε όταν ένα μεγάλο κομμάτι τσιμέντου τον χτύπησε στο κεφάλι, την ώρα που περνούσε κάτω από ένα κτήριο.

Ο «Μπολαβέν» εκρίζωσε εκατοντάδες δέντρα με αποτέλεσμα δεκάδες χιλιάδες σπίτια να παραμείνουν για ώρες χωρίς ρεύμα, προκαλώντας παράλληλα σημαντικά προβλήματα στα αεροδρόμια, με δεκάδες πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού να ακυρώνονται.

Οι Αρχές είχαν δώσει εντολή να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία στις περισσότερες περιοχές της χώρας, μέτρο το οποίο όμως δεν ίσχυε για τις δημόσιες υπηρεσίες. Παράλληλα, Επιτελεία Στρατού των Η.Π.Α. και της Ν. Κορέας αποφάσισαν να σταματήσουν προσωρινά τα προγραμματισμένα γυμνάσια στα σύνορα με τη Β. Κορέα, τα οποία ξεκίνησαν την προηγούμενη εβδομάδα.

«Όλες οι δυνάμεις έχουν επιστρέψει στη βάση τους. Η επανέναρξη των στρατιωτικών ασκήσεων “UFG” θα εξαρτηθεί από το εύρος των ζημιών που θα έχει προκαλέσει ο τυφώνας», εξήγησε ο Lee Boong-woo, εκπρόσωπος του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ν. Κορέας.

Δείτε το video…

Εκτιμάται ότι η ταχύτητα των ανέμων έφθασε τα 170 χλμ./ώρα, με το νησί Τζεζού να δέχεται τα περισσότερα πλήγματα από το πέρασμα του τυφώνα.

Στην πρωτεύουσα Σεούλ, ο πρόεδρος της χώρας, Lee Myung-bak, επισκέφτηκε ένα από Κέντρα Επιχειρήσεων προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί, ξεκαθαρίζοντας πως η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες. Μέσα στις επόμενες ώρες ο τυφώνας «Μπολαβέν» θα πλήξει το βορειοδυτικό τμήμα της Β. Κορέας. Την Κυριακή, είχε περάσει από τα ιαπωνικά νησιά Οκινάουα και Καγκοσίμα, αφήνοντας χωρίς ρεύμα περίπου 75.000 νοικοκυριά και τραυματίζοντας τέσσερις ανθρώπους. Πρόκειται για τον 15ο τυφώνα που κάνει την εμφάνισή του στο ανατολικό τμήμα της Ασίας από τις αρχές του 2012.

Δείτε το video…

Διαβάστε επίσης:
Ν. Κορέα: Ο τυφώνας εξαφάνισε τα ίχνη Κινέζων ψαράδων, Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012, 02:27

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης