Προειδοποιήσεις προς την Πορτογαλία ότι θα υπάρξει υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας σε περίπτωση που χαθεί ο έλεγχος των δημοσιονομικών στόχων, έστειλε ο οίκος αξιολόγησης Fitch.

Η Κεντροδεξιά κυβέρνηση συνασπισμού του πρωθυπουργού Pedro Passos Coelho δεν κατάφερε να κερδίσει τη στήριξη του Κοινοβουλίου και πλέον η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης βρίσκεται σε χέρια του επικεφαλής του αριστερού κόμματος των Σοσιαλιστών Antonio Costa. Με δεδομένο ότι η Αριστερά είναι αντίθετη με τις πολιτικές λιτότητας, παραμένει ερώτημα αν θα συνεχιστεί χωρίς αλλαγές το πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης του προηγούμενου κυβερνητικού σχήματος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η παραίτηση της κυβέρνησης μειοψηφίας συνδέεται με την πολιτική αβεβαιότητα που προέκυψε από την κάλπη στις εκλογές του Οκτωβρίου και θέτει σε κίνδυνο την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, σύμφωνα με τον Fitch.

«Η έκταση αυτών των κινδύνων θα εξαρτηθεί από τη συνεκτικότητα της νέας κυβέρνησης, το πολιτικό της πρόγραμμα και στον βαθμό που η πολιτική αβεβαιότητα πλήξει την εμπιστοσύνη στις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές αγορές» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του οίκου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης