Πολλές χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα στο Ελσίνκι, την παραμονή της ιστορικής συνόδου κορυφής μεταξύ των προέδρων των ΗΠΑ και της Ρωσίας, Ντόναλντ Τραμπ και Βλαντιμίρ Πούτιν, στη φινλανδική πρωτεύουσα.

Κάτω από τον καυτό ήλιο, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία της Γερουσίας, έξω από τον μεγάλο λουθηρανικό καθεδρικό του Ελσίνκι, σε μικρή απόσταση από το Προεδρικό Μέγαρο όπου αύριο θα φιλοξενηθεί η πρώτη σύνοδος κορυφής ΗΠΑ-Ρωσίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αστυνομία εκτιμά ότι οι συμμετέχοντες ήταν 2-2.500, οι διοργανωτές από την πλευρά τους έκαναν λόγο για “πολλές χιλιάδες”.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση της οργάνωσης Helsinki Calling, η οποία εκπροσωπεί δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις, η Ούτι Ααλτόνεν κατέβηκε στη διαδήλωση μαζί με τα δύο μικρά παιδιά της, με ένα τρίκυκλο καλυμμένο με συνθήματα. “Τους εξήγησα (σ.σ. στα παιδιά της) τι συνέβαινε με τα παιδιά των προσφύγων στις ΗΠΑ και σοκαρίστηκαν πολύ. Ζούμε ελεύθεροι στη Φινλανδία και είναι υποχρέωσή μας να διαμαρτυρόμαστε” είπε η νεαρή γυναίκα, αναφερόμενη στη μεταχείριση που επιφύλαξαν οι αμερικανικές αρχές στα μικρά παιδιά των παράτυπων μεταναστών που συλλαμβάνονταν στα σύνορα με το Μεξικό.

Η Κίρα Βόρλικ κρατούσε μια σημαία στα χρώματα του ουράνιου τόξου και ένα πλακάτ με τη φράση “Φύγαμε από την Αμερική για να απαλλαγούμε από εσένα”. “Είμαι Αμερικανίδα και ντρέπομαι για τον Τραμπ (…) Δεν του αξίζει ο τίτλος του προέδρου”, είπε, εξηγώντας ότι έχει ενοχληθεί για τη στάση του απέναντι στις γυναίκες, τις μειονότητες και τους πρόσφυγες. Σύμφωνα με τη Βόρλικ, η οποία εδώ και έναν χρόνο εργάζεται για μια εταιρεία βιντεοπαιχνιδιών στη Φινλανδία, “ο Τραμπ δεν θα έπρεπε να συναντήσει τον Πούτιν” μετά την παραπομπή, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, δώδεκα Ρώσων πρακτόρων με την κατηγορία ότι παρενέβησαν στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κάποιοι στο πλήθος φώναζαν συνθήματα υπέρ της Ουκρανίας, ενώ υπήρχε και ένα πλακάτ με τη φράση “Απελευθερώστε τον Σεντσόφ”, τον Ουκρανό σκηνοθέτη που παραμένει φυλακισμένος στη Ρωσία και πραγματοποιεί απεργία πείνας από τα μέσα Μαΐου. Η συγγραφές Σόφι Οξάνεν διάβασε κείμενα του Σεντσόφ στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Την ίδια ώρα, περίπου 50 διαδηλωτές, προσκείμενο σε ένα νεολαιίστικο κίνημα ευρωσκεπτικιστών, καθώς και μέλη μιας ακροδεξιάς οργάνωσης, εξέφραζαν την υποστήριξή τους στον Τραμπ, στο κέντρο του Ελσίνκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο STT.

Η φινλανδική εφημερίδα Helsingin Sanomat νοίκιασε 300 γιγαντοοθόνες στην πρωτεύουσα, στις οποίες αύριο θα αναγράφεται η φράση, στα αγγλικά και τα ρωσικά: “Κύριε πρόεδρες, καλωσήρθατε στη χώρα της ελευθεροτυπίας” – μια υπενθύμιση ότι η Φινλανδία βρίσκεται στην κορυφή της λίστας των χωρών που σέβονται την ελευθερία του Τύπου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης