Τουλάχιστον 4 άνθρωποι έχασαν σήμερα τη ζωή τους στις Φιλιππίνες από το πέρασμα του τυφώνα Γκόνι, του πιο ισχυρού του 2020, με τις Αρχές να κάνουν λόγο για «καταστροφικές» συνθήκες σε ορισμένες περιοχές, παρά την απομάκρυνση περισσότερων από 300.000 ανθρώπων από τις εστίες τους.

Ο Γκόνι έφτασε στο νησί Καταντουάνες των Φιλιππίνων σήμερα γύρω στις 05:00 τοπική ώρα (24:00 ώρα Ελλάδος του Σαββάτου) συνοδευόμενος από ανέμους που έπνεαν με ταχύτητα 225 χιλιομέτρων την ώρα, οι οποίοι σάρωσαν στέγες, έριξαν δέντρα και προκάλεσαν ξαφνικές πλημμύρες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο τυφώνας Γκόνι, ο οποίος είχε αρχικά καταταχθεί στην κατηγορία των «υπερτυφώνων», υποβαθμίστηκε κατά το πέρασμά του από την νήσο Λουζόν κατευθυνόμενος προς την Μανίλα, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία.

«Καταστροφικοί άνεμοι και έντονες ως καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις» αναμένονται τις προσεχείς 12 ώρες στις περιοχές από τις οποίες θα περάσει ο τυφώνας και κυρίως στις επαρχίες που βρίσκονται κοντά στην πρωτεύουσα, προειδοποιούσε η υπηρεσία αυτή το Σάββατο, σημειώνοντας ότι «η κατάσταση θα είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη σε αυτές τις ζώνες».

Ο Γκόνι έφτασε στις Φιλιππίνες μια εβδομάδα μετά τον Μολάβε, ο οποίος έπληξε την ίδια περιοχή και προκάλεσε τον θάνατο 22 ανθρώπων. Επίσης πλημμύρισε μεγάλη αγροτική περιοχή προτού συνεχίσει την πορεία του προς το Βιετνάμ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τουλάχιστον 4 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων ένα παιδί πέντε ετών, έχασαν τη ζωή τους στην επαρχία Άλμπεϊ, δήλωσε ο κυβερνήτης της Αλφράνσις Μπισάρα σε τοπικό ραδιοσταθμό. Οι δύο πνίγηκαν, ο τρίτος έχασε τη ζωή του από κατολίσθηση, ενώ ο τέταρτος από την πτώση δέντρου.

«Οι άνεμοι είναι πάρα πολύ δυνατοί», δήλωσε μια 21χρονη από το σπίτι της, το οποίο βρίσκεται στην ακτή της πόλης Λεγκάζπι, στην επαρχία Άλμπεϊ.

Οι άνεμοι πήραν τις σκεπές από δύο κέντρα στα οποία είχαν μεταφερθεί άνθρωποι που απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους. Αυτοί μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στο ισόγειο των κτηρίων, δήλωσε σε ραδιοσταθμό ο υπεύθυνος περιφερειακής ασφάλειας Σέντρικ Ντάεπ.

«Τα χωριά μας πλημμύρισαν από την ξαφνική άνοδο των υδάτων», δήλωσε παράλληλα ο Κάρλος Μπάλντο, ο δήμαρχος της περιοχής Καμάλιγκ, κοντά στη Λεγκάζπι.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας Ρικάρντο Τζαλάντ δήλωσε ότι περίπου 345.000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους.

Στη Μανίλα, οι κάτοικοι παραγκουπόλεων που βρίσκονται σε χαμηλές ζώνες απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους λόγω του φόβου πλημμυρών, ενώ το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας έκλεισε.

Ο Γκόνι αναμένεται να «αποδυναμωθεί» σημαντικά κατά το πέρασμά του από τη Λουζόν, προτού φτάσει τη Δευτέρα το πρωί στην Νότια Σινική Θάλασσα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Οι Φιλιππίνες πλήττονται κατά μέσο όρο ετησίως από περίπου 20 τροπικές καταιγίδες και τυφώνες, οι οποίοι καταστρέφουν τις σοδειές, τα σπίτια και τις υποδομές κακής κατασκευής, βυθίζοντας μόνιμα στη φτώχεια ολόκληρους πληθυσμούς.

Ο χειρότερος τυφώνας που έχει πλήξει τη χώρα πρόσφατα ήταν ο υπερτυφώνας Χαϊγιάν το 2013, ο οποίος είχε προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 7.300 ανθρώπων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης