Κορυφαίο στέλεχος των κομμουνιστών ανταρτών που δρουν στο νότιο τμήμα των Φιλιππίνων σκοτώθηκε σε επιχείρηση του στρατού, ανακοίνωσε σήμερα το γενικό επιτελείο.

Ο Χόρχε Μάντλος, γνωστός επίσης ως Κα Όρις, ήταν διοικητής και εκπρόσωπος του Νέου Λαϊκού Στρατού (ΝΛΣ), του ένοπλου βραχίονα του Κομμουνιστικού Κόμματος Φιλιππίνων, ο ηγέτης του οποίου ζει στην εξορία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στρατιώτες στάλθηκαν στην πόλη Ιμπασουγκόνγκ, στην επαρχία Μπουκιντνόν, 826 χιλιόμετρα νότια της Μανίλας, νωρίς χθες Σάββατο το πρωί, καθώς ελήφθησαν πληροφορίες για την παρουσία κομμουνιστών ανταρτών εκεί.

Ο υποστράτηγος Φέρντιναντ Μπαραντόν δήλωσε πως οι στρατιώτες εντόπισαν καταυλισμό ανταρτών που προστατευόταν από νάρκες σε ορεινή περιοχή και κάλεσαν αεροπορική υποστήριξη. Έπειτα από αεροπορικά πλήγματα, έκαναν έφοδο εναντίον των θέσεων των ανταρτών και ενεπλάκησαν σε μάχη με περίπου 30.

Αργότερα εντόπισαν το πτώμα του Μάντλος και άλλου ενός αντάρτη, ανέφερε ο υποστράτηγος Μπαραντόν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο συνταγματάρχης Ραμόν Σαγκάλα, εκπρόσωπος του στρατού, χαρακτήρισε «μείζον πλήγμα» για τους αντάρτες στην επαρχία Μιντανάο τον θάνατο του κορυφαίου στελέχους του ΝΛΣ.

Ο θάνατός του θα εμποδίσει «τη δράση και τους σχεδιασμούς» των ανταρτών, καθώς «δεν θα μπορεί πλέον να διευθύνει τις βίαιες ενέργειες των κομμουνιστών τρομοκρατών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του επιτελείου.

Ο Μάντλος καταζητείτο για φόνους, απόπειρες φόνων, κλοπές και φθορές δημόσιας περιουσίας και ιδιωτικών περιουσιών, σύμφωνα με τον συνταγματάρχη.

«Ο Κα Όρις ήταν άμεσα και έμμεσα υπεύθυνος για τους θανάτους στρατιωτών και πολιτών επί δεκαετίες», πρόσθεσε.

Ο Νέος Λαϊκός Στρατός πολεμά εναντίον των κυβερνητικών δυνάμεων από τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Πρόκειται για μια από τις πιο μακρόχρονες ένοπλες εξεγέρσεις στην Ασία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης