Το αποτέλεσμα των βρετανικών βουλευτικών εκλογών, τις οποίες κέρδισαν σήμερα οι Συντηρητικοί, ήταν ένα θεαματικό χαστούκι για το Εργατικό Κόμμα, αλλά και για τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων τα οποία είχαν όλα προβλέψει ένα πολύ διαφορετικό αποτέλεσμα.

«Οι ερευνητές της κοινής γνώμης θα πρέπει να ερευνηθούν μεταξύ τους για να δουν τι πήγε στραβά», δήλωσε ο συντηρητικός δήμαρχος του Λονδίνου Μπόρις Τζόνσον.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εδώ και μήνες, τα ινστιτούτα προέβλεπαν ένα αμφίρροπο αποτέλεσμα χωρίς αληθινό νικητή, με τους Τόρις και τους Εργατικούς να έρχονται στήθος με στήθος.

Ακόμη και την παραμονή της ψηφοφορίας, τα ινστιτούτα YouGov, ICM και Survation έκαναν λόγο για ισόπαλο αποτέλεσμα. Άλλες τρείς δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν από τα ινστιτούτα TNS, Opinium και Comres έδιναν στους Συντηρητικούς προβάδισμα μιας μονάδας, ενώ το Panelbase έδινε δύο μονάδες προβάδισμα στους Εργατικούς. Οι τίτλοι όλων των εφημερίδων περιέγραφαν την ψηφοφορία ως την πιο αμφίρροπή εδώ και τέσσερις δεκαετίες.

Όταν δημοσιοποιήθηκαν οι πρώτες δημοσκοπήσεις στην έξοδο των εκλογικών τμημάτων, χθες στις 22:00 (τοπική ώρα, μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας), το σοκ ήταν μεγάλο. Εβδομήντα επτά έδρες προβάδισμα στους Συντηρητικούς: κανείς δεν ήθελε να το πιστέψει, τόσο μεταξύ των ηττημένων, που γαντζώνονταν από τις ελπίδες της προηγουμένης, όσο και μεταξύ των νικητών, οι οποίοι συνιστούσαν σύνεση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης