Τις οδυνηρές συνέπειες που είχε το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους το 2012 για τον Γερμανό φορολογούμενο επισημαίνει με δημοσίευμά της η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ). Ειδικότερα, η εφημερίδα εστιάζει την προσοχή της στην τράπεζα ακινήτων «Hypo Real Estate», η οποία κατέγραψε απώλειες περίπου 8 δισεκατομμυρίων ευρώ λόγω PSI, καθώς κατείχε ελληνικά ομόλογα μεγαλύτερης αξίας από ό, τι όλες οι γερμανικές τράπεζες μαζί.

Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες της εφημερίδας, 2,56 δισεκατομμύρια από αυτές τις απώλειες θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η Ελλάδα αποπληρώνει και μετά από την αναδιάρθρωση του χρέους της πλήρως τα δάνειά της. Η Γερμανία όμως, ένας από τους μεγαλύτερούς της πιστωτές, μένει σε όχι ασήμαντο βαθμό με άδεια χέρια. Διότι, για κακή τύχη του Γερμανού φορολογουμένου, η κρατική εταιρία εκκαθάρισης της τράπεζας ακινήτων “Hypo Real Estate” δεν διέκρινε ή δεν πρόσεξε τη διαφορά ανάμεσα σε δύο κατηγορίες ομολόγων. Η τράπεζα κατείχε ελληνικά ομόλογα, τα οποία διέπονταν από αλλοδαπό δίκαιο, και τα οποία για αυτόν ακριβώς τον λόγο είχαν μεγαλύτερη αξία από τα ελληνικά ομόλογα που διέπονταν από το ελληνικό δίκαιο. Τα τελευταία είτε πωλήθηκαν στις αρχές του 2012 στη δευτερογενή αγορά με σημαντικές απώλειες, είτε αντηλλάγησαν με μεγάλο κόστος στο πλαίσιο της διαδικασίας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους» αναφέρει το δημοσίευμα. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών εμφανίζεται πεπεισμένο πως η εταιρεία «FMS Wertmanagement», η οποία ανέλαβε την εκκαθάριση της «Hypo Real Estate», έλαβε τις σωστές αποφάσεις.

Σύμφωνα ωστόσο με τον συντάκτη, θα μπορούσαν να έχουν διασωθεί απώλειες ύψους 2,56 δισεκατομμυρίων ευρώ για τον Γερμανό φορολογούμενο, εάν η τράπεζα είχε διατηρήσει το χαρτοφυλάκιο των 3,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ελληνικών ομολόγων που διέπονταν από το ξένο δίκαιο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης