Η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα καθυστερήσει και πάλι επειδή η προσπάθεια του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον να επιτύχει την τελευταία στιγμή μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες θα απορριφθεί από το Κοινοβούλιο, δήλωσε ο υποστηρικτής του Brexit Νάιτζελ Φάρατζ.

Ο Φάρατζ, η οποίος θεωρείται από τους υποστηρικτές του ο νονός του Brexit, δήλωσε πως η έξοδος της Βρετανίας, η οποία αναμένεται στις 31 Οκτωβρίου, τίθεται τώρα εν αμφιβόλω καθώς η πολιτική ελίτ στο Λονδίνο συνωμοτεί με την ΕΕ για να ‘προδώσει’ το δημοψήφισμα του 2016, όταν το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε με ποσοστό 52% έναντι 48% υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Φάρατζ δήλωσε πως η χώρα έχει εμπλακεί στη μεγαλύτερη αντιπαράθεση από τον Εμφύλιο Πόλεμο στην Αγγλία τον 17ο αιώνα και πως ο Τζόνσον κινδυνεύει να καταστρέψει το Συντηρητικό Κόμμα καθώς προσπαθεί να ξαναζεστάνει την αποτυχημένη συμφωνία εξόδου της προκατόχου του Τερέζα Μέι.

«Στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. στις 17 και 18 Οκτωβρίου η Ευρωπαϊκή Ένωση θα δώσει κάτι και ο Μπόρις θα το φέρει στο Κοινοβούλιο πριν από τις 31 Οκτωβρίου και, υποψιάζομαι, δεν θα καταφέρει να το περάσει», δήλωσε σε συνέντευξη στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο ηγέτης του κόμματος Brexit Φάρατζ.

«Έτσι δεν θα φύγουμε την 31η Οκτωβρίου και στη συνέχεια [θα] είμαστε πραγματικά σε αχαρτογράφητα νερά — αν το Κοινοβούλιο θα επιβάλει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή αν θα έχουμε εκλογές, πραγματικά δεν ξέρω», είπε ο 55χρονος Φάρατζ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώην χρηματιστής στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων που έγινε μετρ στη ρητορική, ο Φάρατζ μεταμόρφωσε τη βρετανική πολιτική την τελευταία δεκαετία ωθώντας τους ψηφοφόρους του Συντηρητικού Κόμματος να αναγκάσουν τον έναν μετά τον άλλον πρωθυπουργό να υιοθετήσει πιο σκληρές θέσεις στην Ευρώπη.

Η θεωρούμενη εκλογική απειλή στους Συντηρητικούς από το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου, του οποίου ηγείτο προηγουμένως ο Φάρατζ, ήταν ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους ο τότε πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον αποφάσισε το 2013 να υποσχεθεί ένα δημοψήφισμα για το Brexit.

Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Φάρατζ ήταν υποψήφιος επτά φορές για μια έδρα στο βρετανικό Κοινοβούλιο, αλλά έχασε και τις επτά.

Αποκλεισμένος από το βρετανικό πολιτικό κατεστημένο, αλλά υποστηριζόμενος από ευρωσκεπτικιστές χρηματοοικονομικούς συμβούλους, ο Φάρατζ «πούλησε» ωστόσο το Brexit σε εκατομμύρια ψηφοφόρους στην Αγγλία και την Ουαλία που αισθάνθηκαν παραμελημένοι από τα παραδοσιακά κόμματα, τόσο το Συντηρητικό όσο και το Εργατικό.

Στο δημοψήφισμα που διεξήχθη το 2016 στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 51,9%, ή 17,4 εκατ. άνθρωποι, ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., ενώ το 48,1%, ή 16,1 εκατομμύρια, ψήφισε υπέρ της παραμονής.

Το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να αποχωρήσει στις 29 Μαρτίου, αλλά η αποχώρησή του καθυστέρησε επειδή η συμφωνία της Μέι απορρίφθηκε τρεις φορές από το Κοινοβούλιο.

Με το Ηνωμένο Βασίλειο διχασμένο για το Brexit, ο Φάρατζ πρότεινε στον Τζόνσον μια εκλογική συμφωνία προκειμένου να διασφαλίσει ότι οι υποστηρικτές του Brexit θα παραμείνουν στην εξουσία ώστε να υλοποιήσουν το διαζύγιο, αλλά η προσφορά του έχει μέχρι τώρα απορριφθεί.

Πηγή των Συντηρητικών δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως ο Φάρατζ δεν είναι το κατάλληλο άτομο για να του επιτραπεί να βρίσκεται κοντά στην εξουσία — ένα ‘καρφί’ το οποίο απέρριψε λέγοντας ότι προέρχεται από ένα «ανθρωπάκι» εκπρόσωπο των Συντηρητικών.

«Εξακολουθώ να μην αποκλείω την πιθανότητα κάποιου είδους συμφωνίας, αλλά δεν υπολογίζω σε αυτό», είπε ο Φάρατζ, ο οποίος πρόσθεσε πως, αν το Brexit δεν υλοποιηθεί στις 31 Οκτωβρίου, τότε το κόμμα του, το Κόμμα του Brexit, θα δει τα ποσοστά του να εκτοξεύονται πάνω από το 20%.

Στον Φάρατζ έχει προταθεί να μην αντιπαρατεθεί σε Συντηρητικούς υποψηφίους με αντάλλαγμα να διεκδικήσει χωρίς αντίπαλο 80 έως 90 κοινοβουλευτικές έδρες στην Ουαλία, στα Μίντλαντς και Βορειοανατολικά όπου υπάρχουν ελπίδες ότι το κόμμα του θα κερδίσει το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα.

Αν το Κόμμα του Brexit αποκτούσε ρυθμιστικό ρόλο έπειτα από εκλογές, τι θα ζητούσε ως αντάλλαγμα;

Απάντηση: «ένα οριστικό Brexit».

Ο Φάρατζ απέρριψε τις ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο ενός Brexit χωρίς συμφωνία ως ένα «Σχέδιο Φόβος 2» το οποίο κατασκεύασαν «οι γραφιάδες του Γουάιτχολ».

Όταν ρωτήθηκε εάν ο Ντόναλντ Τραμπ, με τον οποίο φωτογραφήθηκε σε έναν ανελκυστήρα στον Πύργο Τραμπ λίγο μετά τις προεδρικές εκλογές του 2016, θα πρέπει να επέμβει και να αναμιχθεί στις συνομιλίες για το Brexit, ο Φάρατζ είπε: «Νομίζω πως έχει ήδη [εμπλακεί]».

Οι εχθροί του Φάρατζ λένε πως πουλάει το όραμα μιας Βρετανίας όπως δεν ήταν ποτέ σε ανασφαλείς ψηφοφόρους που ανησυχούν λόγω της παγκοσμιοποίησης, όμως οι αντίπαλοί του παραδέχονται ότι η αποτυχία των κυριότερων κομμάτων να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες για τη μετανάστευση του επέτρεψε να κερδίσει ψηφοφόρους.

Στο αγγλικό παραθαλάσσιο θέρετρο Σάουθπορτ, ο Φάρατζ έγινε ενθουσιωδώς δεκτός από ένα πλήθος υποστηρικτών που είχε γεμίσει ένα θέατρο 1.600 θέσεων και χειροκροτούσαν όρθιοι. Ορισμένοι από αυτούς φώναξαν «προδότης» όταν κατονόμασε εξέχοντες πολιτικούς και οργανισμούς ΜΜΕ που, όπως είπε, προσπαθούν να αποτρέψουν το Brexit.

«Είμαστε η βαλβίδα ασφαλείας για τον θυμό που θα εκφραστεί την 1η Νοεμβρίου, αν δεν έχουμε φύγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο Φάρατζ. «Αν δεν υλοποιήσουμε το αποτέλεσμα αυτού του δημοψηφίσματος, αυτή η χώρα δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια.»

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης