«Μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στο ζήτημα του ασύλου εξακολουθεί να παραμένει στην ημερήσια διάταξη και για να υπάρξει εφαρμογή του Δουβλίνου θα πρέπει, για παράδειγμα, να δημιουργηθούν στην Ελλάδα σε επαρκή αριθμό καταλύματα με ευρωπαϊκές προδιαγραφές , καθώς μόνον με τον τρόπο αυτό μπορεί να λειτουργήσουν επανα-προωθήσεις ανθρώπων των οποίων έχει απορριφθεί η αίτηση χορήγησης ασύλου» ανέφερε κατά τη διάρκεια ομιλίας του στην ολομέλεια της αυστριακής Βουλής ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας.

Η συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο πραγματοποιείται με θέμα τη χορήγηση ασύλου και η ομιλία του Βέρνερ Φάιμαν έρχεται να προστεθεί σε πρόσφατες τοποθετήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που στόχο έχουν να αναγκάσουν την Ελλάδα να δημιουργήσει εγκαταστάσεις για την παραμονή χιλιάδων προσφύγων στο έδαφός της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αναφερόμενος στις πρόσφατες αποφάσεις στην Αυστρία για τον περιορισμό στον αριθμό χορήγησης ασύλου στη χώρα, ο καγκελάριος σημείωσε πως «όλες οι πολιτικές αποφάσεις αποδεικνύουν ότι τα μέτρα αυτά ήταν μονόδρομος, καθώς πολλά κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν προσαρμόζονται σε μία κοινή πολιτική». Παράλληλα, εμφανίστηκε πεπεισμένος πως «μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική είναι ο καλύτερος και σωστότερος δρόμος».

Στην ομιλία του ο Βέρνερ Φάιμαν, αναφέροντας πως μέσα στην προηγούμενη χρονιά η Αυστρία υποδέχτηκε πάνω από 90.000 ανθρώπους που βρίσκονται σε φυγή εξαιτίας πολέμων και διώξεων, εξέφρασε την πρόθεσή του να υπάρχουν έλεγχοι στα σύνορα για να εξακριβώνεται η ταυτότητα εκείνων που εισέρχονται στη χώρα.

Πρόσθεσε δε, πως το παράδειγμα του συνοριακού σταθμού Νίκελσντορφ στα σύνορα με την Ουγγαρία, απέδειξε πέρυσι ότι ο τότε αστυνομικός διοικητής του ομόσπονδου κρατιδίου Μπούργκενλαντ -και νυν νέος υπουργός Άμυνας Πέτερ Ντόσκοτσιλ- με την ομάδα του, είχαν βρει τη σωστή ισορροπία μεταξύ ελέγχου και βοήθειας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον καγκελάριο, η Αυστρία σίγουρα δεν μπορεί να φροντίσει για το δίκαιο του ασύλου για όλη την Ευρώπη, όπως δεν μπορούν μόνες τους ούτε η Αυστρία, ούτε η Γερμανία και ούτε η Σουηδία, γι’ αυτό και θα πρέπει υπάρξει μέριμνα ώστε να συμβάλουν και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στο ζήτημα του ασύλου, και «προς τούτο απαιτούνται σωστά μέτρα στα σύνορά μας και σωστά μέτρα στην ευρωπαϊκή πολιτική».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης