Σύνταξη-επιμέλεια: Στέλιος Βασιλούδης

Το XCheck system δημιουργει «λευκές λίστες» γνωστών χρηστών, στους οποίους επιφυλάσσεται ειδική μεταχείριση από το Facebook, λέει η έκθεση της Wall Street Journal. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πλατφόρμα του Facebook παρέχει στους χρήστες υψηλού προφίλ ειδική μεταχείριση, η οποία περιλαμβάνει διάφορες ασυλίες από τους κανόνες, όπως τον Βραζιλιάνο ποδοσφαιριστή Νεϊμάρ να δημοσιεύσει γυμνές φωτογραφίες μιας γυναίκας που τον κατηγόρησε για βιασμό, σύμφωνα με την έκθεση.

Το σύστημα XCheck ή «CrossCheck» κατευθύνει τις κριτικές δημοσιεύσεων γνωστών χρηστών (όπως διασημοτήτων, πολιτικών και δημοσιογράφων) σε ξεχωριστό σύστημα. Στο πλαίσιο του προγράμματος, ορισμένοι χρήστες είναι «στη λίστα επιτρεπόμενων» – που σημαίνει πως δεν υπόκεινται σε ενέργειες επιβολής τήρησης των κανόνων – ενώ σε άλλους επιτρέπεται να δημοσιεύουν υλικό που παραβιάζει τους κανόνες του Facebook, κάθε χρόνο εκκρεμούν έλεγχοι του περιεχομένου – που συχνά δεν πραγματοποιούνται.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι χρήστες τοποθετούνται στη λίστα XCheck – όπου τους δίνεται ειδική μεταχείριση – εάν πληρούν κριτήρια όπως «αξιόλογοι για ειδήσεις», «επιδραστικοί ή δημοφιλείς» ή «επικίνδυνοι για τις δημόσιες σχέσεις». Τα ονόματα του προγράμματος XCheck περιλαμβάνουν τον Donald Trump, την Αμερικανίδα γερουσιαστή Elizabeth Warren και τον ιδρυτή του Facebook Mark Zuckerberg, αν και η έκθεση δεν αναφέρει αν αυτά τα ονόματα ήταν κάποια στιγμή στη λίστα επιτρεπόμενων. Μέχρι το 2020 υπήρχαν 5,8 εκατομμύρια χρήστες στη λίστα XCheck, ανέφερε η Wall Street Journal.

Σε ένα παράδειγμα που αναφέρθηκε, ο Βραζιλιάνος αστέρας του ποδοσφαίρου Νεϊμάρ απάντησε σε μια κατηγορία για βιασμό το 2019, δημοσιεύοντας βίντεο στο Facebook και στο Instagram – όπου υπερασπίζονταν τον εαυτό του. Η υπεράσπιση περιελάμβανε την προβολή της αλληλογραφίας του στο WhatsApp με τον κατήγορό του. Τα κλιπ του WhatsApp περιελάμβαναν το όνομα της κατηγόρου του καθώς και γυμνές φωτογραφίες της. Υπενθυμίζεται ότι το Instagram και το WhatsApp ανήκουν στο Facebook.

Αντί να διαγραφεί αμέσως το υλικό – το οποίο αποτελεί τη συνήθη διαδικασία του Facebook για «μη συναινετικές εικόνες οικειότητας» – οι συντονιστές εμποδίστηκαν για περισσότερο από μία ημέρα από το να αφαιρέσουν το βίντεο, σύμφωνα με την WSJ.

Στη συνέχεια, μια εσωτερική ανασκόπηση των αναρτήσεων του Νεϊμάρ διαπίστωσε ότι το βίντεο προβλήθηκε 56 εκατομμύρια φορές στο Facebook και το Instagram πριν από την αφαίρεσή του. Ένα ξεχωριστό εσωτερικό έγγραφο περιέγραψε τις δημοσιεύσεις ως «πορνό εκδίκησης». Η εσωτερική ανασκόπηση ανέφερε ότι η γυναίκα αντιμετώπισε εκφοβισμό και παρενόχληση στο διαδίκτυο για τις αναρτήσεις και ότι ο Νεϊμάρ δεν υπόκειται στην κανονική διαδικασία του Facebook για κάποιον που δημοσιεύει μη εξουσιοδοτημένες γυμνές φωτογραφίες, δηλαδή να διαγραφεί άμεσα ο λογαριασμός του.

«Μετά από προώθηση της υπόθεσης στην ηγεσία, αποφασίσαμε να αφήσουμε τους λογαριασμούς του Νεϊμάρ ενεργούς – μια απόκλιση από τη συνηθισμένη πολιτική άμεσης απενεργοποίησης του προφίλ χρήστη», ανέφερε η κριτική. Ο Νεϊμάρ αρνήθηκε τον ισχυρισμό για βιασμό και δεν σχηματίστηκε καμία δικογραφία εναντίον του ποδοσφαιριστή. Η κατήγορος του παραπέμφθηκε στη Βραζιλία για απάτη, εκβιασμό και συκοφαντία. Ωστόσο, οι κατηγορίες για συκοφαντία και εκβιασμό απορρίφθηκαν το 2019 και η ίδια αθωώθηκε από την κατηγορία της απάτης το 2020. Ένας εκπρόσωπος του Νεϊμάρ δήλωσε στην WSJ ότι ο ποδοσφαιριστής τηρεί τους κανόνες του Facebook και αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω.

Η έρευνα της WSJ αναφέρει λεπτομερώς τη διαδικασία που είναι γνωστή ως «λίστα επιτρεπόμενων», όπου ορισμένοι λογαριασμοί υψηλού προφίλ δεν υπόκεινται καθόλου σε μέτρα καταστολής. Μια εσωτερική ανασκόπηση το 2019 ανέφερε ότι οι λευκές λίστες «ενέχουν πολλούς νομικούς κινδύνους, συμμόρφωσης και νομιμότητας για την εταιρεία καθώς και βλάβης στην κοινότητά». Η κριτική διαπίστωσε ότι η ευνοιοκρατία σε αυτούς τους χρήστες ήταν τόσο διαδεδομένη όσο και «όχι δημόσια υπερασπίσιμη».

«Στην πραγματικότητα δεν κάνουμε αυτό που ισχυριζόμαστε δημόσια ότι κάνουμε», ανέφερε η εμπιστευτική κριτική. Χαρακτήρισε τις ενέργειες της εταιρείας «παραβίαση εμπιστοσύνης» και πρόσθεσε: «Σε αντίθεση με την υπόλοιπη κοινότητά μας, αυτοί οι άνθρωποι μπορούν να παραβιάζουν τα πρότυπά μας χωρίς καμία συνέπεια», συνεχίζει.

Σύμφωνα με ένα άλλο εσωτερικό έγγραφο, οι διαδικασίες επιβολής τήρησης των κανόνων και η σύνταξη τους υπόκεινται σε παρεμβάσεις από μέλη της ομάδας δημόσιας πολιτικής του Facebook και ανώτερα στελέχη. Ένα σημείωμα του 2020 από έναν επιστήμονα δεδομένων στο Facebook πρόσθετε: «Το Facebook κάνει συνήθως εξαιρέσεις για τους ισχυρούς παίκτες».

Η WSJ ανέφερε επίσης ότι το σύστημα υπέφερε από καθυστερήσεις στην επιβολή των κανόνων που επέτρεψαν να μείνουν ενεργές διάφορες αναρτήσεις – πριν τελικά απαγορευτούν. Το 2020, οι αναρτήσεις που ελέγχθηκαν από το XCheck προβλήθηκαν τουλάχιστον 16,4 δισεκατομμύρια φορές πριν αφαιρεθούν. Ένα ακόμη έγγραφο τον Μάρτιο αποκάλυψε ότι το Facebook αγωνιζόταν να περιορίσει τον αριθμό των χρηστών στη λίστα XCheck. «Οι λίστες VIP συνεχίζουν να αυξάνονται», έγραψε ένας διαχειριστής προϊόντων στην Ομάδα Πρόληψης Λαθών του Facebook. Ένας εκπρόσωπος του Facebook είπε ότι οι κριτικές για το πώς χρησιμοποιήθηκε το XCheck ήταν «δίκαιες», αλλά το σύστημα είχε δημιουργηθεί για να αντιμετωπίζει περιεχόμενο που θα μπορούσε να απαιτήσει «περισσότερη κατανόηση» συνέχισε.

«Ένα μεγάλο μέρος αυτού του εσωτερικού υλικού είναι απαρχαιωμένες πληροφορίες που συνδυάστηκαν για να δημιουργήσουν μια καλλωπισμένη αφήγηση, η οποία ξεφεύγει από το πιο σημαντικό σημείο: το ίδιο το Facebook αναγνώρισε τα προβλήματα του μετά την διασταύρωση στοιχείων και εργάζεται για την αντιμετώπισή τους. Πραγματοποιήσαμε επενδύσεις, δημιουργήσαμε μια ειδική ομάδα και επανασχεδιάσαμε την διαδικασία διασταύρωσης για να βελτιώσουμε τον τρόπο λειτουργίας του συστήματος», κατέληξε ο εκπρόσωπος του Facebook.

Πηγή: The Guardian 

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης