Τα στρατεύματα του αποκαλούμενου Εθνικού Στρατού του Λιβυκού Στρατού (LNA) υπό τον πολέμαρχο στρατηγό  Haftar συνεχίζουν τις επιθέσεις τους εναντίον των πολιτοφυλάκων πολιτοφυλακές που υποστηρίζουν την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του ΟΗΕ στην Τρίπολη από τον νότο.

Οι παρατηρητές υποστηρίζουν πως ο LNA εξακολουθεί να στερείται δυνάμεων ώστε να επιτύχει μεγαλύτερη προώθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατάσταση στο μέτωπο είναι αμφίρροπη και πολλές περιοχές έχουν αλλάξει χέρια αρκετές φορές.

Συνεχίζονται όμως οι αιματηρές αψιμαχίες αλλά όχι μεγάλες μάχες. Όλοι βρίσκονται σε αναμονή για το πότε θα ξεσπάσουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως υπάρχουν πολλοί που αμφιβάλλουν αν ο Haftar μπορεί τελικά να επιτύχει τον στόχο του και να κυριαρχήσει στη Λιβύη. Και οι αναλυτές πιστεύουν ότι ο Haftar υπερεκτιμά την ισχύ του LNA που έχει στη διάθεσή του.

Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι ο αμφιλεγόμενος αυτός στρατηγός  που μάχεται την επίσημη κυβέρνηση και έχει έδρα στην ανατολική Λιβύη, βασιζόταν σε γρήγορη κατάρρευση των πολιτοφυλακών της Τρίπολης.
Αλλά οι φιλοκυβερνητικές ενισχύσεις προς την Τρίπολη έσπευσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των δυνάμεών του Haftar.

Δεν ήταν σαφές εάν ο πολέμαρχος πραγματικά ήλπιζε ότι η αστραπιαία επίθεση στην Τρίπολη θα του πρόσφερε γρήγορη νίκη ή αν η ξαφνική κίνηση του είχε σκοπό να συγκεντρώσει υποστήριξη από το εξωτερικό.

Είναι σίγουρο ότι αυτή η υποστήριξη θα παίξει αποφασιστικό ρόλο ώστε να του δοθεί πλεονέκτημα στον μακροχρόνιο αγώνα επικράτησης στη Λιβύη.  

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

Πληροφορίες από informationclearinghouse.info

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης