Ο φυλακισμένος Καταλανός ηγέτης Οριόλ Ζουνκέρας απώλεσε την έδρα του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Σώματος Νταβίντ Σασόλι, γεγονός που συνιστά πλήγμα για το αυτονομιστικό κίνημα της Καταλονίας.

Ο Σασόλι εξήγησε ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις που ελήφθησαν από την Εκλογική Επιτροπή της Ισπανίας και το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας αυτόν τον μήνα, ο Ζουνκέρας δεν είναι πλέον ευρωβουλευτής, από τις 3 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τον περασμένο Οκτώβριο ο Ζουνκέρας καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών για τον ρόλο που διαδραμάτισε στην αποτυχημένη απόπειρα απόσχισης της Καταλονίας το 2017. Εξελέγη ευρωβουλευτής ενώ ήταν προφυλακισμένος, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, αλλά δεν κατάφερε να καταλάβει την έδρα του. Τον Δεκέμβριο, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να αναγνωριστεί ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ότι δικαιούται ασυλίας, αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας την Πέμπτη αρνήθηκε να τον αποφυλακίσει, εμποδίζοντάς τον έτσι να καταλάβει την έδρα του.

Το κόμμα Esquerra Republican de Catalunya (ERC) του Ζουνκέρας εξέφρασε «οργή» για την απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ανακοινώνοντας ότι θα ασκήσει έφεση. «Ζητούμε, τα συμφέροντα ενός κράτους μέλους να μην υπερισχύουν των συμφερόντων της Ένωσης», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης