Η αυστριακή ηγεσία διάκειται εχθρικά στην προοπτική ένταξης στην ευρωζώνη των κατά το δυνατόν περισσότερων χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης – στην οποία αναφέρθηκε χθες ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ – και υπενθυμίζει το προηγούμενο της ελληνικής κρίσης.

«Θεωρώ αυτήν την ιδέα απερίσκεπτη», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος, ο σοσιαλδημοκράτης Κρίστιαν Κερν, τονίζοντας ότι η προτεραιότητα της Ευρώπης πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της φορολογικής απάτης και του κοινωνικού ντάμπινγκ και επιμένοντας ότι τα κριτήρια του Μάαστριχτ πρέπει να γίνουν σεβαστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Για όσο όλα αυτά δεν διευθετούνται, μία διεύρυνση της ευρωζώνης δεν έχει κανένα νόημα διότι το μόνο που θα έκανε θα ήταν να εντείνει τα προβλήματα», δήλωσε ο αυστριακός καγκελάριος από το μικρόφωνο του δημόσιου ραδιοφώνου O1, αναφέροντας και «το παράδειγμα της Ελλάδας».

Στην ομιλία του για την κατάσταση της Ενωσης ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υπενθύμισε χθες ότι το ευρώ προορίζεται να γίνει το ενιαίο νόμισμα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ενωσης και πρότεινε τη δημιουργία ενός μηχανισμού ένταξης, ο οποίος θα προσφέρει προενταξιακή τεχνική, και σε ορισμένες περιπτώσεις, οικονομική βοήθεια.

Ο υπουργός Εξωτερικών, ο συντηρητικός Σεμπάστιαν Κουρτς , ο οποίος θεωρείται φαβορί στις πρόωρες εκλογές της 15ης Οκτωβρίου, χρησιμοποίησε επίσης το παράδειγμα της ελληνικής κρίσης: «Η ευρωζώνη και η ζώνη Σένγκεν είναι ανοικτές σε όλους όσοι πληρούν τα κριτήρια. Εάν αυτά τα κριτήρια δεν πληρούνται, τίποτε δεν είναι δυνατόν. Οφείλουμε να αποφύγουμε την επανάληψη μίας κατάστασης τύπου Ελλάδας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, επικεφαλής του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, του ακροδεξιού FPO , υπενθύμισε ότι ορισμένες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να ενταχθούν στη ευρωζώνη. «Οπως φαίνεται, θέλουμε να πείσουμε αυτούς που δεν θέλουν», είπε επικρίνοντας τον Γιούνκερ ως «συγκεντρωτικό που δεν διδάχθηκε τίποτε από το Brexit».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης