Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ανέφεραν την Παρασκευή στον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι η εύθραυστη εκεχειρία στη Συρία θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί ώστε να διασφαλιστεί μια διαρκής ειρήνη στη χώρα χωρίς τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε η εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον.

Ο κ. Κάμερον, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι σε τηλεφωνική διάσκεψη που είχαν είπαν στον Πούτιν ότι η παύση των εχθροπραξιών πρέπει να συνεχιστεί σε μια προσπάθεια διευθέτησης της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή περισσοτέρων από 250.000 ανθρώπων και έχει δημιουργήσει προσφυγική κρίση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το βασικό σημείο που οι Ευρωπαίοι ηγέτες επεσήμαναν στο τηλεφώνημά τους στον πρόεδρο Πούτιν είναι ότι χαιρετίζουν το γεγονός πως αυτή η εύθραυστη εκεχειρία δείχνει να συνεχίζεται» είπε η εκπρόσωπος στους δημοσιογράφους. «(Και) πρέπει να τη χρησιμοποιήσουμε τώρα ως μια θετική ώθηση για να δημιουργήσουμε κάποια δυναμική πίσω από τις συνομιλίες, ώστε να προχωρήσουμε από μια εκεχειρία σε μια πιο διαρκή, βιώσιμη ειρήνη με μια πολιτική μετάβαση, μακριά από τον Άσαντ».

Όταν ρωτήθηκε για την απάντηση του Πούτιν, η εκπρόσωπος είπε ότι δεν έγινε εκτενής συζήτηση για τον πρόεδρο της Συρίας. «Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο δύσκολα σημεία» είπε, προσθέτοντας ότι ο κ. Κάμερον «υπογράμμισε τη σημασία μιας μετάβασης από τον Άσαντ σε μια κυβέρνηση εντελώς αντιπροσωπευτική των κοινοτήτων όλης της Συρίας.

«Νομίζω, ότι σκοπός του σημερινού τηλεφωνήματος, είναι να εξασφαλιστεί ότι η εκεχειρία μπορεί να συνεχιστεί ώστε να αρχίσουν οι συνομιλίες στη Γενεύη την προσεχή εβδομάδα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Συρία Στάφαν ντε Μιστούρα προγραμματίζει την επανάληψη των συνομιλιών με τη συριακή κυβέρνηση και τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης στις 9 Μαρτίου.

Ωστόσο το σχήμα για τη διεξαγωγή των έμμεσων συνομιλιών είναι ευέλικτο και ορισμένες εμπλεκόμενες πλευρές θα μπορούν να εμφανιστούν ημέρες αργότερα, όπως δήλωσε.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν καλέσει τη Μόσχα να σταματήσει να στηρίζει την προέλαση των κυβερνητικών δυνάμεων έναντι θέσεων των υποστηριζόμενων από τη Δύση ανταρτών για τους οποίους λένε ότι θα είναι βασικοί παράγοντες σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία.

Οι συριακές εκλογές δεν εμποδίζουν την ειρηνευτική διαδικασία

Παράλληλα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο κ. Πούτιν δήλωσε ότι η διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών τον Απρίλιο στη Συρία δεν εμποδίζει τη διαδικασία για τον τερματισμό της σύγκρουσης.

«Η Ρωσία σημείωσε ότι η απόφαση των συριακών αρχών να διεξαγάγουν βουλευτικές εκλογές τον Απρίλιο του 2016 είναι σύμφωνη με το σημερινό Σύνταγμα της Συρίας και δεν εμποδίζει τα μέτρα για την εφαρμογή της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σημειώθηκε με ικανοποίηση ότι η εκεχειρία τηρείται στο σύνολο” της Συρίας. Η παύση των εχθροπραξιών δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την εφαρμογή της πολιτικής διαδικασίας στη Συρία μέσω ενός ενδο-συριακού διαλόγου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ» επισήμανε το Κρεμλίνο, μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Ρώσου προέδρου με τους Ευρωπαίους ομολόγούς του.

Οι ηγέτες δήλωσαν έτοιμοι να αυξήσουν τη συνεισφορά τους στην ανθρωπιστική βοήθεια προς τη Συρία, επιμένοντας στην ανάγκη της «αυστηρής τήρησης της εκεχειρίας από όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές», με τη συνέχιση ωστόσο της καταπολέμησης των τζιχαντιστικών οργανώσεων Ισλαμικό Χαλιφάτο και Μέτωπο Αλ-Νόσρα, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από την πλευρά του, κατήγγειλε ως «προκλητική και μη ρεαλιστική» την ιδέα της διεξαγωγής εκλογών πολύ σύντομα στη Συρία, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τη Γερμανίδα καγκελάριο στο Παρίσι.

Από την πλευρά της, η κα. Μέρκελ δήλωσε ότι ο πρόεδρος Πούτιν επιβεβαίωσε τη δέσμευσή του στην εκεχειρία. «Θέλω να τονίσω για άλλη μια φορά ότι η δέσμευση για τη συνέχιση της εκεχειρίας επιβεβαιώθηκε ως βασικό μήνυμα από τον πρόεδρο Πούτιν: Μόνο επιθέσεις κατά του Χαλιφάτου και του Μετώπου Αλ-Νόσρα» είπε η καγκελάριος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης