Τα κέρδη των Δημοκρατικών στις εκλογές της Τρίτης στις ΗΠΑ προκάλεσαν μεν ικανοποίηση σε πολλούς Ευρωπαίους πολιτικούς, όμως ταυτόχρονα τους έκαναν να αμφιβάλλουν εάν το εκλογικό αποτέλεσμα θα επιφέρει αλλαγές στην εξωτερική πολιτική του προέδρου Τραμπ.
«Θα ήταν λάθος να περιμένουμε διόρθωση της πορείας του Τραμπ τώρα» έγραψε στο Twitter του ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας. Τόνισε πως «οι ΗΠΑ παραμένουν ο στενότερος εταίρος εκτός Ευρώπης», ωστόσο πρόσθεσε πως «θα πρέπει να αναδιαμορφώσουμε τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ».
Στην πρώτη αντίδρασή του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δήλωσε στην εφημερίδα «Neue Passauer Presse» ότι οι εκλογές ανέδειξαν τον διχασμό της αμερικανικής κοινωνίας.
Δυστυχώς όμως, είπε, παρόμοια είναι η εικόνα και σε πολλές άλλες χώρες της Δύσης.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους να αναλάβουν ενεργότερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο από τη στιγμή που η Ουάσινγκτον, στο πνεύμα της πολιτικής «America First», αποχωρεί πλέον σταδιακά από διεθνείς συμφωνίες. Για τον λόγο αυτόν η Ε.Ε. οφείλει να απαντήσει με ενιαία φωνή σε σημαντικά ζητήματα, όπως η επιβολή δασμών στις εξαγωγές της, υπογράμμισε ο Χάικο Μάας.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς έγραψε επίσης στον λογαριασμό του στο Twitter: «Οι Αμερικανοί ψηφοφόροι επέλεξαν την ελπίδα από τον φόβο, την ευγένεια από την αγένεια, τους καλούς τρόπους από τον ρατσισμό και την ισότητα από τις διακρίσεις». «Δηλαδή στάθηκαν συμπαραστάτες στις δικές μας αξίες» διευκρίνισε ο Ολλανδός πολιτικός εν όψει των ευρωεκλογών του 2019.

Ο Πιερ Μοσκοβισί, πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας και σήμερα επίτροπος Οικονομικών της Ε.Ε., αναφέρθηκε με ειρωνικό τρόπο μέσω Twitter στη δήλωση του Τραμπ για «τρομερή εκλογική επιτυχία». «Οι Δημοκρατικοί κέρδισαν τη Βουλή των Αντιπροσώπων για πρώτη φορά έπειτα από οκτώ χρόνια παρά τη χειραγώγηση πολλών εκλογικών περιφερειών. Πράγματι ο Ντ. Τραμπ έχει δίκιο για την τρομερή επιτυχία» έγραψε σε tweet του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
Ο Μάνφρεντ Βέρνερ, Γερμανός πολιτικός, επικεφαλής του Κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (EPP), δήλωσε πως τα εκλογικά αποτελέσματα των ΗΠΑ δίνουν «ανάμικτα συμπεράσματα». Όπως τόνισε στο ραδιόφωνο «Bayerischer Rundfunk», «η νομοθετική ατζέντα του Τραμπ θα είναι πλέον δυσκολότερη, εκτός αν Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικάνοι συνεργαστούν για να βρουν λύσεις και ίσως αυτό αποτελέσει τα καλύτερα νέα της ημέρας».
Η Γερμανία ελπίζει και ανησυχεί μετά τις ενδιάμεσες εκλογές

Με ελπίδα για μια στροφή στην πολιτική του προέδρου Τραμπ αντιδρούν Γερμανοί πολιτικοί στα αποτελέσματα των ενδιάμεσων εκλογών. Η πλειονότητα, ωστόσο, συμφωνεί ότι πρέπει να αναβαθμιστεί ο διεθνής ρόλος της Ε.Ε.
Η γενική γραμματέας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών Άνεγκρετ Κραμπ-Καρεμπάουερ (η οποία θα διεκδικήσει την προεδρία του CDU στο συνέδριο του Δεκεμβρίου) θεωρεί ότι ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών ο πρόεδρος Τραμπ θα συνεχίσει την πολιτική του και θα επιδιώξει με αυτήν την επανεκλογή του το 2020.

Η Γερμανίδα πολιτικός τάσσεται ωστόσο υπέρ της καλλιέργειας στενότερων σχέσεων με τις αμερικανικές πολιτείες, παρακάμπτοντας κατά κάποιο τρόπο τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Η πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών Αντρέα Νάλες χαιρέτισε το καλό εκλογικό αποτέλεσμα των Δημοκρατών τονίζοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι κάτι πολύ περισσότερο από την καλλιέργεια φόβου, τις μονομερείς ενέργειες και τα συνθήματα κατά των μειονοτήτων. Για εμάς τους Ευρωπαίους το εκλογικό αποτέλεσμα σημαίνει ότι εξακολουθούμε να επιδιώκουμε τη βελτίωση των διατλαντικών σχέσεων, ταυτόχρονα όμως στόχος μας είναι να αποκτήσει η Ε.Ε. με τη στήριξη των χωρών-μελών δυνατότερη φωνή σε διεθνές επίπεδο».

Πληροφορίες από Deutsche Welle
Σύνταξη: Κώστας Μπετινάκης

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης