Οι διασυνδέσεις που φέρεται να υπάρχουν ανάμεσα στο συγκυβερνών στην Αυστρία – με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς – ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων με την ακροδεξιά οργάνωση «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας» (Identitäre Bewegung Österreich, IBO), το οποίο είχε δεχθεί δωρεά από τον δράστη των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία, οδηγεί Ευρωπαίους συντηρητικούς πολιτικούς να εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους απέναντι στον προερχόμενο από το Κόμμα των Ελευθέρων υπουργό Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ.

Σε δήλωση του, ο γνωστός ευρωβουλευτής της γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Έλμαρ Μπροκ θέτει το ερώτημα «κατά πόσο, ιδιαίτερα εμείς στη Γερμανία, μπορούμε να ανταλλάζουμε στοιχεία σε θέματα ασφάλειας με έναν υπουργό του Κόμματος των Ελευθέρων, ο οποίος στο παρελθόν εκφωνούσε ομιλίες σε συγκεντρώσεις αυτών των δεξιών στελεχών» (σ.σ. του Κινήματος Ταυτότητας).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος εσωτερικής πολιτικής των Γερμανών Φιλελευθέρων Κονσταντίν Κούλε ζητά σε δηλώσεις του να εξεταστεί κατά πόσο μπορούν περαιτέρω να ανταλλάσσονται πληροφορίες σε ζητήματα ασφάλειας με τον Αυστριακό υπουργό Εσωτερικών.

Αμφιβολίες ως προς το εάν μπορεί να υπάρχει εμπιστοσύνη απέναντι στις αυστριακές υπηρεσίες ασφάλειας, διατυπώνει ο Βρετανός, επίσης συντηρητικός, πολιτικός Τομ Τάγκεντατ, πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής στη βρετανική Βουλή, ο οποίος προέρχεται από αυστριακή οικογένεια που λόγω των ναζιστών είχε διαφύγει στο Λονδίνο.

Όπως τονίζει ο ίδιος σε σημερινές δηλώσεις του στο αυστριακό πολιτικό-οικονομικό περιοδικό Profil, «είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπίσει κάποιος ευνοϊκά το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών το οποίο διευθύνεται από ένα μέλος του Κόμματος των Ελευθέρων».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως παρατηρεί σε σημερινό δημοσίευμά της η αυστριακή συντηρητική εφημερίδα Die Presse, αυτή η δήλωση του Βρετανού πολιτικού μπορεί να ληφθεί ως ένδειξη ότι δυτικές μυστικές υπηρεσίες έχουν περιορίσει την ανταλλαγή πληροφοριών με την Αυστρία.

Και αυτό συμβαίνει, όπως σημειώνεται σχετικά, το αργότερο μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης της Αυστριακής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Προστασίας του Συντάγματος και Καταπολέμησης της Τρομοκρατίας, την περασμένη χρονιά (σ.σ. επιδρομή αστυνομικών δυνάμεων στα γραφεία της υπηρεσίας και κατάσχεση αρχείων που σχετίζονταν με δράση ακροδεξιών οργανώσεων στην χώρα).

Ήδη, στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που διερευνά αυτή την υπόθεση, έχει γίνει γνωστό ότι η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία δεν προσκαλείται πλέον σε ορισμένες συναντήσεις ευρωπαϊκών υπηρεσιών και ότι διάφορες πληροφορίες δεν κοινοποιούνται πλέον στην Αυστρία.

Υπενθυμίζεται, πως ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Αυστρίας Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, διευκρινίζοντας πως δεν του αρέσει καθόλου η ιδέα της αυστριακής κυβέρνησης να εξετάζει το νομικό πλαίσιο ως προς τη δυνατότητα διάλυσης της οργάνωσης «Κίνημα ταυτότητας», είχε δηλώσει την Παρασκευή ότι «δεν είναι νομικό, αλλά είναι πολιτικό το ζήτημα της στάσης που θα τηρηθεί απέναντι σε αυτή την ακροδεξιά οργάνωση».

Έπειτα από τις αποκαλύψεις για την αποστολή εμβάσματος 1.500 ευρώ από τον δράστη της τρομοκρατικής επίθεσης στη Νέα Ζηλανδία με τους 50 νεκρούς, προς τον αρχηγό της οργάνωσης «Κίνημα Ταυτότητας Αυστρίας» (IBO), ο Αυστριακός καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς είχε ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι η αυστριακή κυβέρνηση εξετάζει τις νομικές δυνατότητες για τη διάλυση της οργάνωσης.

Στις δηλώσεις του, ο πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν, επισημαίνοντας με κάθε σαφήνεια ότι φυσικά και αναμένει μία άμεση απάντηση από το «Κίνημα ταυτότητας», τ έχόνισε πως για το συμφέρον ολόκληρης της Αυστρίας, το ζήτημα πρέπει να κλείσει και ο ίδιος σίγουρα δενει κανένα ενδιαφέρον να ερωτάται στο εξωτερικό «εάν Αυστριακοί ή κάποιος στην Αυστρία, έχουν σχέση με αυτό το πρόσωπο, με αυτόν τον ακροδεξιό» (σ.σ. τον δράστη των τρομοκρατικών επιθέσεων).

Το «Κίνημα ταυτότητας» πρέπει να ερωτηθεί εάν συμμερίζεται ή όχι την αποκαλούμενη «μεγάλη ανταλλαγή», ανέφερε ο Αυστριακός πρόεδρος, υπονοώντας προφανώς την ευρεία διαδεδομένη στους ακροδεξιούς κύκλους, παλιά ρατσιστική θεωρία της «υπερξενοποίησης».

Σύμφωνα με αυτή τη θεωρία, λόγω της υπογεννητικότητας και κυρίως λόγω της μετανάστευσης, οι Αυστριακοί, για παράδειγμα, από φυλετικής και εθνοτικής άποψης, θα απομείνουν μία μειονότητα στη χώρα τους.

Αυτόν τον όρο χρησιμοποίησε στην προκήρυξή του ο δράστης των επιθέσεων στη Νέα Ζηλανδία, και αυτός ο όρος χρησιμοποιείται από ακροδεξιές οργανώσεις, όπως το αυστριακό «Κίνημα ταυτότητας».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης