Η Ιταλία επιβεβαίωσε σήμερα την πρόθεσή της να προσφύγει στους ευρωπαϊκούς θεσμούς κατά της επιλογής του Άμστερνταμ ως μελλοντικής έδρας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (EMA), μετά την κλήρωση που απέκλεισε την πόλη του Μιλάνου.

«Οφείλουμε να προσπαθήσουμε. Η παρτίδα δεν έχει τελειώσει», εξήγησε ο ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι ερωτηθείς από το τηλεοπτικό δίκτυο RAI.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όμως, υπογράμμισε, «δεν πρέπει να έχουμε αυταπάτες, δεν θα είναι εύκολο επειδή υπάρχουν διαδικασίες που πρέπει να γίνουν σεβαστές».

Οι ιταλικές αρχές εκτιμούν πως δικαιούνται να κάνουν αυτή την προσφυγή ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστικών θεσμών μετά τις δηλώσεις που έκαναν προχθές Δευτέρα οι ολλανδικές αρχές, οι οποίες αναγνώρισαν πως το κτίριο που θα στεγάσει τον ευρωπαϊκό οργανισμό δεν θα είναι έτοιμο πριν από τον Νοέμβριο 2019.

Η ιταλική κυβέρνηση θέλει να λάβει τη διαβεβαίωση πως η επιλογή του Άμστερνταμ δεν έγινε σε ελλιπή βάση ή επειδή απεκρύβησαν ορισμένα γεγονότα, όπως η ημερομηνία εισόδου στο μελλοντικό κτίριο του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η απόφαση της Ιταλίας να ασκήσει προσφυγή «δεν είναι μια απόφαση που στρέφεται κατά της Ολλανδίας (…) είναι μια απόφαση που ελήφθη προς το συμφέρον της υγείας όλων των ευρωπαίων πολιτών με στόχο να διασφαλισθεί η συνέχεια και η άριστη λειτουργία του οργανισμού», εξήγησε ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Σάντρο Γκόζι ερωτηθείς από την εφημερίδα Corriere della Sera.

Οι ιταλικές αρχές είχαν επαναλάβει χθες Τρίτη πως είναι έτοιμες να υποδεχθούν αμέσως στο Μιλάνο τον ευρωπαϊκό οργανισμό, ο οποίος θα μετακομίσει από το Λονδίνο στις αρχές του 2019 εξαιτίας του Brexit.

Ο EMA είχε παρουσιάσει τη Δευτέρα τα σχέδια του «σύγχρονου κτιρίου» που θα υποδεχθεί στο Άμστερνταμ τους σχεδόν 900 επιστήμονες και ερευνητές που εργάζονται γι’ αυτό τον οργανισμό.

Με κόστος μεταξύ 250 και 300 εκατ. ευρώ, το κτίριο δεν πρόκειται πάντως να είναι έτοιμο πριν από τον Νοέμβριο 2019. Στο μεταξύ έχουν ενοικιαστεί γραφεία ώστε η μετακόμιση του EMA να καταστεί δυνατό να αρχίσει ήδη από την 1η Ιανουαρίου 2019 για να ολοκληρωθεί στις 30 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς, την πρώτη ημέρα της εποχής μετά το Brexit.

Η ολλανδική μητρόπολη είχε κληρωθεί τον Νοέμβριο με αντίπαλο το Μιλάνο. Οι δύο πόλεις είχαν συγκεντρώσει ίδιο αριθμό ψήφων κατά την τρίτη ημέρα μιας ψηφοφορίας στην οποία συμμετείχαν υπουργοί των 27 χωρών που θα παραμείνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης