Ρεπορτάζ: Χρήστος Μαζάνης

Σε εξέλιξη βρίσκεται από το βράδυ της Τρίτης ευρωπαϊκή επιχείρηση-μαμούθ με το κωδικό όνομα «Black IPTV» που συντονίζουν οι ιταλικές Αρχές και η οποία αφορά στον εντοπισμό και στη σύλληψη μελών κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στην πειρατική τηλεόραση – IPTV (Internet Protocol Television).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Αρχές της Ιταλίας σε συνεργασία με την Eurojust και την Europol έχουν εντοπίσει εμπλεκομένους στο κύκλωμα αυτό στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στην Ελλάδα, στη Γερμανία, στη Βουλγαρία αλλά και στη Μάλτα. Μεταξύ αυτών φέρονται να είναι και δύο Έλληνες.

 

Οι έρευνες πραγματοποιούνται για αρκετούς μήνες από εξειδικευμένο προσωπικό της αστυνομίας οικονομικού εγκλήματος της Ιταλίας, ενώ μέχρι στιγμής, όπως αναφέρουν ιταλικές πηγές, εμπλέκονται πέντε εκατομμύρια χρήστες μόνο στη γειτονική χώρα.Τα κέρδη των κυκλωμάτων αυτών ανέρχονται τουλάχιστον σε δύο εκατομμύρια ευρώ ανά μήνα μόνο στην Ιταλία, ενώ τα ετήσια κέρδη υπολογίζονται σε 60 εκατ. ευρώ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

(Δείτε τη μορφή των παράνομων κυκλωμάτων, όπως την παρουσίασαν οι Ιταλικές Αρχές. Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το σχέδιο σε μεγαλύτερη ανάλυση):

H επιχείρηση όπως παρουσιάστηκε από τις ιταλικές Αρχές - Διακρίνονται τα ονόματα δύο Ελλήνων που εμπλέκονται στην πλατφόρμα Xstream codes

Επίσης, οι ιταλικές Αρχές κατέσχεσαν τη γνωστή πλατφόρμα xstream codes, μία πλατφόρμα που – όπως αναφέρουν οι Ιταλοί – οι χρήστες μπορούσαν να δουν με συγκεκριμένη διαδικασία  παράνομα συνδρομητική τηλεόραση. Οι Ιταλοί αναφέρουν πως πρόκειται ουσιαστικά για την πιο διαδεδομένη διεθνή πλατφόρμα IPTV (Internet Protocol Television) για τους χάκερ, ενώ επισημαίνουν πως πίσω από αυτήν κρύβονταν δύο Έλληνες. 

Μέχρι στιγμής υπάρχουν 25 άμεσα εμπλεκόμενα άτομα. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως το κόστος ανά χρήστη για να μπορέσει να βλέπει παράνομα συνδρομητική τηλεόραση ανερχόταν σε 12 ευρώ τον μήνα.

Όπως ανέφερε υψηλόβαθμο στέλεχος της Αστυνομίας Οικονομικού Εγκλήματος της γειτονικής χώρας στο zougla.gr, o ένας από τους δύο Έλληνες συνελήφθη σήμερα το πρωί, ενώ διεξήχθη έρευνα στο σπίτι του δεύτερου και, όπως αναφέρουν πάντα οι Ιταλοί, κατασχέθηκαν εξοπλισμός και χρήματα. 

Στο διεθνές αυτό κύκλωμα εμπλέκονται επίσης τρεις εταιρείες, ενώ κατασχέθηκαν ακόμη 80 ιστότοποι. Παράλληλα, στο στόχαστρο των Αρχών έχουν μπει λογαριασμοί Paypal, αλλά και τραπεζικοί λογαριασμοί. 

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, αποσυνδέθηκαν δεκάδες servers και ανακαλύφθηκαν τοποθεσίες με πολλαπλούς servers που προορίζονταν για την εξυπηρέτηση της υπηρεσίας IPTV.

Είναι γεγονός πως τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί πολύ μεγάλη αύξηση στη στροφή των καταναλωτών σε παράνομους παρόχους υπηρεσιών IPTV, έτσι ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση σε συνδρομητικές πλατφόρμες με live περιεχόμενο και on-demand video με ένα πολύ μικρό κόστος σε σύγκριση με όσα θα πλήρωναν νόμιμα για κάθε υπηρεσία.

O εισαγγελέας στη Νάπολι, Τζιοβάνι Μελίλο,κατά τη διάρκεια παρουσίασης της επιχείρησης

Ιταλός συνταγματάρχης, ο οποίος συντονίζει την επιχείρηση, μιλώντας στο zougla.gr ανέφερε πως τις επόμενες ημέρες θα υπάρχουν νέα δεδομένα για την υπόθεση. Όσον αφορά στην Ελλάδα, ο ίδιος ανέφερε πως από τις έρευνες και τα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους, προκύπτει πως οι χρήστες που έβλεπαν παράνομα συνδρομητική τηλεόραση είναι πάρα πολλοί. Παράλληλα διευκρίνισε πως θα παρέχουν όλες τις λεπτομέρειες στις Ελληνικές Αρχές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης