Το νομοσχέδιο για τον προϋπολογισμό του 2020 της Ισπανίας εμπεριέχει «σημαντικούς κινδύνους» για εκτροχιασμό από τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν θέσει για τη χώρα οι Βρυξέλλες, αναφέρει σε επιστολή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζητεί να επικαιροποιηθούν οι τροποποιήσεις που θα κατατεθούν για έγκριση στο ισπανικό κοινοβούλιο.

Την επιστολή υπογράφουν ο αντιπρόεδρος επί των Οικονομικών Βάλντις Ντομπρόβσκις και ο αρμόδιος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως τα δημοσιονομικά μέτρα που περιέχονται στον υποβληθέντα προϋπολογισμό προβλέπουν μείωση του δομικού ελλείμματος κατά 0,1% του ΑΕΠ, που υπολείπεται από τον προτεινόμενο στόχο του 0,65%. Η διαφορά είναι 6,6 δις ευρώ, που η κυβέρνηση του Πέδρο Σάντσεθ θα πρέπει να καλύψει μέσω φόρων και περιστολής κρατικών δαπανών.

Επίσης, ο ισπανικός προϋπολογισμός περιέχει αύξηση κατά 3,8% των πρωτογενών κρατικών δαπανών, που υπερβαίνει κατά πολύ το αποδεκτό 0,9% από τις Βρυξέλλες. Η Επιτροπή με αυστηρό τόνο καλεί τη Μαδρίτη να υποβάλει νέα δημοσιονομικά μέτρα προς έγκριση και να «εξασφαλίσει την τήρηση των προτάσεών» της.

Από τη μεριά της, η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας Μαρία Χεσούς Μοντέρο απαντά πως τα στοιχεία που εστάλησαν στις Βρυξέλλες δεν ήταν τα τελικά μέτρα που προτείνει ο προϋπολογισμός του 2020, καθώς δεν συμπεριελάμβαναν τα έσοδα από επιπλέον μέτρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης