Οι Σουηδοί πηγαίνουν αύριο 9 Σεπτεμβρίου στις κάλπες με τις δημοσκοπήσεις να δείχνουν μεν ότι ο κεντροαριστερός συνασπισμός στη Σουηδία έχει μικρό προβάδισμα έναντι της κεντροδεξιάς όμως και οι δύο δεν συγκεντρώνουν την πλειοψηφία.

  Η ανησυχία για τους Ευρωπαίους παρατηρητές, είναι πως το ακροδεξιό και εναντίον της μετανάστευσης κόμμα των Σουηδών Δημοκρατών εξακολουθεί να μπορεί να αναδειχθεί ως το μεγαλύτερο μεμονωμένο κόμμα και να διεκδικήσει να παίξει ρόλο στο σχηματισμό της νέας κυβέρνησης.
Όπως έγραψε στο Facebook, ο ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος Jimmie Åkesson, «η Σουηδία βρίσκεται και πάλι στις φλόγες», αναφερόμενος στα εκατοντάδες αυτοκίνητα που πυρπολήθηκαν εφέτος σε ταραχές που έγιναν σε μεγάλες σουηδικές πόλεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι «ευρωσκεπτικιστές» Σουηδοί Δημοκράτες, έχουν προεκλογικά προβάλλει νέο-ναζί ύφους ξενοφοβικές απόψεις ανάλογες με των Γερμανών ακροδεξιών του κόμματος «Εναλλακτικοί για την Γερμανία» AFD.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις έδειξαν πως οι σοσιαλδημοκράτες του πρωθυπουργού Stefan Löfven αναμένεται να λάβουν το 25% των ψήφων.
Οι «Μετριοπαθείς» της κεντροδεξιάς αναμένεται να λάβουν 17% . Αλλά οι «μεγάλοι νικητές» θεωρούνται από τώρα οι ακροδεξιοί «Δημοκράτες της Σουηδίας» που αναμένεται να λάβουν γύρω στο 20% (από το 13% που είχαν λάβει στις προηγούμενες εκλογές).

Αν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις, τότε όποιο κόμμα συμφωνήσει με τους «Σουηδούς Δημοκράτες» σε ζητήματα «Ασφαλείας και Τάξης», όπως έχουν ονομάσει το μεταναστευτικό στην προεκλογική τους εκστρατεία, θα μπορέσει να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού μαζί τους.
Ο απερχόμενος πρωθυπουργός της Σουηδίας Löfven, τους έχει χαρακτηρίσει «νεοφασίστες» κατηγορώντας τους ότι «δεν σέβονται τις δημοκρατικές αρχές της Σουηδίας».
Η σημερινή σουηδική κυβέρνηση συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών –Πράσινων βρίσκεται στην εξουσία από το 2014.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Σουηδία, εξακολουθεί να είναι ανεξάρτητη και εντελώς αδέσμευτη χώρα, μακριά από αμυντικούς συνασπισμούς τύπου ΝΑΤΟ, που συνορεύει εδαφικά η μέσω θαλάσσης, με χώρες όπως οι Φινλανδία, Νορβηγία, Δανία, Γερμανία, Πολωνία, Ρωσία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία.
ΝΑΤΟϊκοί κύκλοι έχουν εκφράσει επανειλημμένα την πρόταση να ενταχθεί η Σουηδία στη συμμαχία, για να συνεργασθεί με τις γειτονικές της χώρες απέναντι στη Ρωσία. Αν η ακροδεξιά στροφή σημάνει και αλλαγή στην ανεξάρτητη σουηδική πολιτική, τότε θα γνωρίσει τον ίδιο κίνδυνο και η γειτονική της εξίσου αδέσμευτη Φινλανδία.

 Σε πρόσφατη συνέντευξή της η σουηδή υπουργός Άμυνας Karin Enstrom, είχε δηλώσει ότι «ένας από τους λόγους που η χώρα της δεν ανήκει στο ΝΑΤΟ είναι πως της αρκούν οι εγγυήσεις ασφάλειας από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη σύμβαση της Λισαβόνας».
Μολονότι η μεγάλη πλειοψηφία των κρατών-μελών της ΕΕ ανήκουν στο ΝΑΤΟ.
Οι εκλογές έχουν φέρει την Σουηδία σε σταυροδρόμι, αν θα ακολουθήσει τον επιθετικό δρόμο των εξοπλισμών, ή θα συνεχίσει την αδέσμευτη πολιτική της με αξιοπρέπεια ηθική και ειρήνη.
Σε ευγενικό πλαίσιο κοινωνικών παροχών που ακολουθεί εδώ και εκατό χρόνια. Οι νουνεχείς Ευρωπαίοι εύχονται τούτο να μην ισχύσει.

Σύνταξη Κώστας Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης