Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Ναταλί Λουαζό ανακοίνωσε την παραίτησή της από την κυβέρνηση για να ηγηθεί του κεντρώου ψηφοδελτίου του κόμματος του Εμανουέλ Μακρόν για τις ευρωεκλογές. Ο οικολόγος Πασκάλ Κανφέν είναι στη δεύτερη θέση του ψηφοδελτίου.

Ο Ιταλός Σάντρο Γκόζι, υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Ματέο Ρέντσι (2014-2018) είναι στην 22η θέση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό είναι το ψηφοδέλτιο όσων πιστεύουν ότι ο γαλλικός λαός χρειάζεται μια ισχυρότερη Ευρώπη, έτσι ώστε η Ευρώπη να μπορεί να είναι ισχυρότερη», δήλωσε η Λουαζό σήμερα εγκαινιάζοντας την προεκλογική της εκστρατεία στο Παρίσι.

Η Λουαζό είπε ότι το ψηφοδέλτιο υποστηρίζει το όραμα του Μακρόν για μια «Ευρώπη της ελευθερίας, που προστατεύει τις αξίες μας και τη δημοκρατία μας», όπως και το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο και το περιβάλλον.

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στο ψηφοδέλτιο LREM (Η Δημοκρατία Μπροστά, το κόμμα του Μακρόν) και στο MoDem (Δημοκρατικό Κίνημα), τον κεντρώο σύμμαχο του, γύρω στο 23% της πρόθεσης ψήφου και προβάδισμα μερικών μονάδων έναντι της άκρας δεξιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο οδικός χάρτης του ψηφοδελτίου αναμένεται να έχει στοιχεία από το άρθρο που δημοσίευσε ο Εμανουέλ Μακρόν στις 5 Μαρτίου στις εφημερίδες των 28 χωρών της ΕΕ. Ο πρόεδρος της Γαλλίας προτείνει σε αυτό κυρίως την καθιέρωση ενός ελάχιστου ευρωπαϊκού μισθού και μια «ευρωπαϊκή προτίμηση» όσον αφορά τον ανταγωνισμό, την προστασία της πολιτικής ζωής από τις ξένες αναμίξεις και τις κυβερνοεπιθέσεις ή ακόμη την «επανεξέταση του Σένγκεν».

«Διάφορες λαϊκιστικές δυνάμεις ανεβαίνουν στην Ευρώπη και εμείς θα τις πολεμήσουμε. Θέλουμε να είμαστε μια πρόταση προοδευτική, κεντρική αποφασισμένη», δήλωσε η Λουαζό έχοντας δίπλα της και άλλους υποψηφίους όπως ο Πασκάλ Κανφέν, πρώην διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση Γαλλίας.

Είπε ακόμη ότι θέλει συγκεκριμένα «να επανεξετάσει το δίκαιο του ανταγωνισμού για να μπορεί να δημιουργεί ευρωπαίους πρωταθλητές» αλλά «και να διασφαλίσει την ορθή λειτουργία τους» ώστε να αποτραπεί μια ψηφιακή πολιτική «παγιδευμένη ανάμεσα στον νόμο της ζούγκλας, όπως βλέπουμε μερικές φορές στις ΗΠΑ και στον νόμο της λογοκρισίας που βλέπουμε μερικές φορές στην ασιατική ήπειρο».

Νωρίτερα επιβεβαίωσε την παραίτησή της από την κυβέρνηση, η οποία θα ισχύει μετά το αυριανό υπουργικό συμβούλιο.

Το κόμμα Οι Ρεπουμπλικανοί (LR, δεξιά αντιπολίτευση) χαρακτήρισε το ψηφοδέλτιο «χειρότερο από αυτό που μπορεί να παράξει ο Μακρονισμός» βλέποντας στην Λουαζό «μια τεχνοκράτη φονταμενταλίστρια» και στον Κανφέν έναν «αντικαπιταλιστή που είναι υπέρ της μετανάστευσης», σύμφωνα με την εκπρόσωπο του LR Λιντιά Γκιρούς.

Ο ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν αναφέρθηκε σκωπτικά στην παρουσία στο ψηφοδέλτιο του Πασκάλ Κανφέν, πρώην μέλους του οικολογικού κόμματος EELV που επανειλημμένα είχε καταδικάσει τον Μακρόν ότι δεν έκανε αρκετά για την οικολογία. «Και οι πεποιθήσεις; Αυτές σταματούν στην πόρτα του εκλογικού τμήματος», είπε ο Μελανσόν.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης