Ανταπόκριση από Στρασβούργο-Νίκος Ρούσσης

Άγνοια για την ακριβή ημερομηνία διεξαγωγής των επερχόμενων ευρωεκλογών, απροθυμία για τη συμμετοχή σε αυτές και αλλαγή της ατζέντας των προτεραιοτήτων των Ευρωπαίων πολιτών, αναφέρει επεξεργασμένο κείμενο του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο βασίζεται στα ευρήματα του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου και δόθηκε πριν από μία ώρα στη δημοσιότητα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τα ευρήματα του Φεβρουαρίου 2019, μόνο το ένα τρίτο των Ευρωπαίων γνώριζε ότι η ψηφοφορία θα διεξαχθεί τον Μάιο και μόνο το 5% μπορούσε να αναφέρει τις ακριβείς ημερομηνίες.

Το 35% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι σχεδόν σίγουρα θα ψηφίσει και ένα επιπλέον 32% ανέφερε ότι εξακολουθεί να παραμένει αναποφάσιστο.

Παρά την προωθούμενη κοινοτική προπαγάνδα, ότι η κλιματική αλλαγή και η διαφύλαξη των συνόρων αποτελούν βασικές προτεραιότητες, η εκφρασθείσα γνώμη των Ευρωπαίων πολιτών αλλάζει άρδην την «ατζέντα» των προτεραιοτήτων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκονται η οικονομία και η ανάπτυξη (50%) καθώς και η ανεργία των νέων (49%), ενώ ακολουθεί το πρόβλημα της μετανάστευσης (44%) και τέταρτο το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής (43%).

Παρ’ όλα αυτά και σύμφωνα με τα σχετικά ευρήματα, το 68% των ερωτηθέντων εξέφρασε την υποστήριξή του στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι οι χώρες-μέλη της Ένωσης έχουν ωφεληθεί γενικά από το να είναι μέρος της.

Επιπλέον, οι ερωτηθέντες σε ποσοστό 61% θεωρούν θετική την ένταξη της χώρας τους στην Ε.Ε. Αντίστοιχο ποσοστό καταγράφηκε στην τελευταία έρευνα του Ευρωβαρόμετρου του Κοινοβουλίου πριν από έξι μήνες.

Στο παρελθόν είχε καταγραφεί κάτι ανάλογο μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, το 1989.

Από την άλλη πλευρά, το 27% των ερωτηθέντων θεωρεί τώρα ότι η Ε.Ε. δεν είναι «ούτε καλό, ούτε κακό» και το 50% πιστεύει ότι τα πράγματα δεν πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στη χώρα τους, ενώ μόνον ένας στους δύο (51%) πιστεύει ότι η φωνή του μετράει στην Ε.Ε.

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης