Οι Σοσιαλδημοκράτες έρχονται πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν σήμερα στη Σουηδία, με ποσοστό 25,10%, και εκλέγουν πέντε βουλευτές σύμφωνα με τα exit polls, μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας. Στη δεύτερη θέση, το κόμμα των Νέων Μετριοπαθών με ποσοστό 17,6% και 4 έδρες, ενώ σε μικρή απόσταση (16,9%) ακολουθούν οι Δημοκράτες της Σουηδίας, με 3 έδρες. Από δύο έδρες κερδίζουν το Κεντρώο Κόμμα, οι Πράσινοι και οι Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το Κόμμα της Αριστεράς και οι Φιλελεύθεροι θα εκπροσωπηθούν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με 1 έδρα.

Στη Δανία, το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα κερδίζει επίσης τις εκλογές με ποσοστό 23,3% και εκλέγει 3 ευρωβουλευτές, όσους και το Φιλελεύθερο (Venstre) που αποσπά ποσοστό 20,5%. Από δύο έδρες κερδίζουν το Λαϊκό Κόμμα (13,2%) και το Λαϊκό Σοσιαλιστικό (12,3%) και από 1 το Σοσιαλφιλελεύθερο Κόμμα, η Κοκκινοπράσινη Συμμαχία και το Συντηρητικό κόμμα που συγκέντρωσαν μονοψήφια ποσοστά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρώτο κόμμα στην Πορτογαλία αναδεικνύεται το Σοσιαλιστικό, με ποσοστό 32% και 8 έδρες. Πέντε έδρες κερδίζουν οι Σοσιαλδημοκράτες (22%), 3 το Μπλοκ της Αριστεράς (10,5%), από δύο η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους και το Λαϊκό Κόμμα και μία το κόμμα PAN (Πρόσωπα-Ζώα-Φύση).

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη, τα exit polls δείχνουν ότι το Κόμμα του Brexit του ευρωφοβικού Νάιτζελ Φάρατζ κερδίζει την πρώτη θέση με ποσοστό 31,6% και εκλέγει 24 ευρωβουλευτές. Στη δεύτερη θέση, το Εργατικό κόμμα συγκεντρώνει ποσοστό 19,10% και εκλέγει 14 ευρωβουλευτές. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναμένεται να βρεθούν στην τρίτη θέση (18,9%) ενώ το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα της Τερέζα Μέι υπέστη συντριβή, με ποσοστό 12,4% και 10 έδρες. Τέλος, οι Πράσινοι εκλέγουν 4 ευρωβουλευτές, αποσπώντας ποσοστό 9,8%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης