Ο Κριστόφ Καστανέρ ορίσθηκε υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας σε αντικατάσταση του Ζεράρ Κολόμπ στο πλαίσιο ευρέος ανασχηματισμού της κυβερνητικής ομάδας, «ο πολιτικός προσανατολισμός της οποίας παραμένει αμετάβλητος».

Ο Καστανέρ, στενός συνεργάτης του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, κατείχε μέχρι σήμερα τη θέση του υφυπουργού αρμόδιου για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο. Θα συνεργάζεται με τον Λοράν Νουνιές, μέχρι σήμερα επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Εσωτερικής Ασφαλείας (DGSI), ο οποίος ορίζεται στη θέση του υφυπουργού Εσωτερικών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κόμματος La Republique en Marche (LREM).

Η Ζακλίν Γκουρό αναλαμβάνει το μεγάλο Υπουργείο Περιφερειακής Πολιτικής, έχοντας στο πλευρό της τον Σεμπαστιέν Λεκορνί στο πόστο του υπουργού αρμόδιου για τις Εδαφικές Κοινότητες και τον Ζουλιέν Ντενορμαντί, υπουργό αρμόδιο για την Πόλη και τη Στέγη.

Ο Φρανκ Ριστέρ, πρώην στέλεχος του κόμματος Les Republicains, αναλαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού. Ο Μαρκ Φενό που προέρχεται από το Modem αναλαμβάνει το πόστο του υπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιου για τις Σχέσεις με το Κοινοβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο πρώην σοσιαλιστής Ντιντιέ Γκιγιόμ αναλαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας.

Συνολικά, η γαλλική κυβέρνηση μετρά οκτώ νεοεισερχόμενα μέλη.

Πρόκειται για «μία ανανεωμένη ομάδα, με νέα πνοή, η πολιτική κατεύθυνση της οποίας παραμένει η ίδια», σχολίασε η γαλλική προεδρία.

«Το κυβερνητικό σχήμα θα εγγράψει τη δράση της στη συνέχεια της πολιτικής που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και του χρονοδιαγράμματος των μεταρρυθμίσεων τους προσεχείς μήνες» αναφέρει στην ανακοίνωσή της η προεδρία.

Ο ανασχηματισμός βάζει τέλος στην περίοδο αναταραχής που ακολούθησε την παραίτηση, στις 2 Οκτωβρίου, του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ. Είχε προηγηθεί η ηχηρή παραίτηση του Νικολά Ιλό από το Υπουργείο Οικολογίας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης