Τουλάχιστον πέντε άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους και περισσότερα από 70 έχουν τραυματιστεί κατά την ευρεία επιχείρηση ανακατάληψης της πόλης Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία από τον στρατό της χώρας, η οποία είναι σε εξέλιξη από νωρίς το πρωί. Μάλιστα, στα βορειοανατολικά της πόλης μαίνονται μάχες μεταξύ των ρωσόφωνων ανταρτών και δυνάμεων του στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ειδικότερα, τις πρώτες πρωινές ώρες ρωσόφωνοι αυτονομιστές ανακοίνωσαν πως ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» για να ανακαταλάβουν την πόλη. Σύμφωνα με τον ηγέτη τους και αυτοανακηρυχθέντα δήμαρχο του Σλαβιάνσκ Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, πετούν ελικόπτερα τα οποία εξαπολύουν πυρά προς την πόλη με πυραύλους. Φωτογράφος του πρακτορείου Reuters είπε πως τις πρώτες πρωινές ώρες είδε ένα στρατιωτικό ελικόπτερο να ανοίγει πυρ στα περίχωρα του Σλαβιάνσκ και ένας δημοσιογράφος άκουσε πυρά.

Παράλληλα, το μεσημέρι, το ρωσικό πρακτορείο Ria Novosti μετέδωσε πως η κατάσταση οδεύει σε περαιτέρω κλιμάκωση. Ενδεικτικό, σύμφωνα με την ίδια πηγή, είναι ότι αποβιβάστηκαν από ελικόπτερο του ουκρανικού στρατού στο Σλαβιάνσκ μέλη του νεοναζιστικού Δεξιού Τομέα.

Σε θέση μάχης ρωσόφωνος αυτονομιστής στο Σλαβιάνσκ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ουκρανοί στρατιώτες μπαίνουν στο Σλαβιάνσκ

Σύμφωνα με το RT, συνολικά 20 ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού πετούσαν από νωρίς το πρωί πολύ χαμηλά πάνω από την πόλη, ενώ δύο από αυτά καταρρίφθηκαν από τους αυτονομιστές και ένα δέχθηκε πυρά και προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση. Η ίδια πηγή, που επικαλείται τα λεγόμενα των δυνάμεων αυτοάμυνας, αναφέρει πως από τις επιχειρήσεις ο πιλότος του τρίτου ελικοπτέρου έπεσε από τα πυρά των αυτονομιστών κι ένας άλλος έχει τραυματιστεί και νοσηλεύεται φρουρούμενος από τους ρωσόφωνους σε νοσοκομείο του Σλαβιάνσκ. Επίσης, αναφέρεται πως έχουν χάσει τη ζωή τους ακόμη τέσσερις άνθρωποι -εκ των οποίων ο ένας έχει επιβεβαιωθεί πως είναι ρωσόφωνος αυτονομιστής και ο άλλος Ουκρανός στρατιώτης, και τουλάχιστον 70 έχουν τραυματιστεί.

Σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε πως έχουν καταρριφθεί δύο ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού και πως δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν.

Η κατάρριψη του ενός ελικοπτέρου

Ουκρανικό ελικόπτερο δέχθηκε πυρά από αντάρτες και προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στο Σλαβιάνσκ

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα «Guardian», έχει κυκλοφορήσει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το παραπάνω βίντεο, στο οποίο απεικονίζεται η μεταφορά του τραυματισμένου πιλότου στο νοσοκομείο του Σλαβιάνσκ. Τονίζεται ότι δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη η γνησιότητα του βίντεο.

Μάλιστα, πυρά φέρεται να δέχθηκε και ένα αυτοκίνητο που μετέφερε δημοσιογραφική ομάδα, η οποία προσπαθούσε να προσεγγίσει το σημείο, ωστόσο το Κίεβο μοιάζει να έχει στήσει μπλόκα σε όλες τις εισόδου της πόλης, ακόμα και στο Κραματόρσκ που βρίσκεται 19 χλμ. μακριά.

Μπλόκα των ουκρανικών δυνάμεων στο Κραματόρσκ. Τη φωτογραφία ανήρτησε στο Twitter η δημοσιογράφος του ΡΤ Paula Slier

Ρωσόφωνοι αυτονομιστές δήλωσαν στο ρωσικό πρακτορείο RIA Novosti ότι «η επίθεση (των ουκρανικών δυνάμεων) εξαπολύεται ταυτόχρονα εναντίον συγκεκριμένων στόχων. Ορισμένα τεθωρακισμένα οχήματα και εναέρια μέσα μάχης κατεβαίνουν από τα ελικόπτερα και επιτίθενται σε σημεία ελέγχου. Κάποιες δυνάμεις έπεσαν σε σημεία γύρω από τον σιδηροδρομικό σταθμό, οπού εμείς δεν είχαμε κανέναν (δικό μας)». 

Ερασιτεχνικό βίντεο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο Youtube δείχνει την έναρξη της επιχείρησης του ουκρανικού στρατού:

Οι ουκρανικές Αρχές δεν είχαν για πολλές ώρες προβεί σε σχολιασμό των πληροφοριών ή σε κάποια επίσημη ανακοίνωση, παρά μόνο στο Κίεβο ένας συνεργάτης του Ουκρανού υπουργού Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ δήλωσε πως δεν μπορεί να σχολιάσει. «Μέχρι να τελειώσει, ουδείς θα πει το παραμικρό» ανέφερε. Αργότερα, ο Αβάκοφ ανακοίνωσε πως η πρόσβαση στο Σλαβιάνσκ θα εμποδίζεται από τις δυνάμεις του στρατού, ενώ επιβεβαίωσε και πως δύο ελικόπτερα του ουκρανικού στρατού έχουν καταρριφθεί από αυτονομιστές.

Ομάδες ενόπλων που επιδιώκουν την ένωση με τη Ρωσία έχουν καταλάβει αριθμό κυβερνητικών κτηρίων στην ανατολική Ουκρανία. Η δράση στο Σλαβιάνσκ συνιστά την πρώτη σημαντική στρατιωτική απάντηση του Κιέβου.

Την ίδια ώρα, υπό κατάληψη παραμένει η εισαγγελία του Ντονέτσκ, η οποία κατελήφθη από ρωσόφωνους αυτονομιστές που συμμετείχαν στις επεισοδιακές διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς, ενώ οι ρωσόφωνοι αυτονομιστές που είχαν καταλάβει στις 29 Απριλίου το γραφείο του κυβερνήτη στο Λουγκάνσκ φέρονται, σύμφωνα με το Itar-Tass, να έχουν αποχωρήσει.

Η εικόνα στο Ντονέτσκ, το πρωί της Παρασκευής

Επιμέλεια: Μαριάννα Μαρμαρά

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης