Oι μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την Ελλάδα έχουν ενταθεί μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος sύμφωνα με στοιχεία του Eur-Αctiv.

Είναι η πρώτη φορά μετά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας τον Μάρτιο που ο αριθμός των προσφύγων έχει υπερβεί τις 7.000 στο Βόρειο Αιγαίο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πάντως, η Κομισιόν επέμεινε (28 Ιουλίου) ότι οι αριθμοί των προσφύγων που επιχειρούν να περάσουν σε ελληνικά νησιά συνεχίζουν να μειώνονται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία αφίξεων, η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Natasha Bertaud, ανέφερε στο EurActiv ότι οι αριθμοί φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη τάση των μειωμένων αφίξεων λόγω της εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας.

Η ίδια συμπλήρωσε ότι «η ΕΕ συνεχίζει να εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της βάσει της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, συμπεριλαμβανομένης της χρηματοδότησης», προσθέτοντας ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν το ίδιο από τουρκικής πλευράς και ότι «η συνεργασία μας στη μετανάστευση συνεχίζεται».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το δημοσίευμα αναφέρει στη συνέχεια ότι με βάση τα επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιούνται από τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης & Επικοινωνίας και επικαιροποιούνται σε καθημερινή βάση, κατά την περίοδο 11 – 15 Ιουλίου, σημειώθηκαν συνολικά 292 νέες αφίξεις. Από 17 έως 23 Ιουλίου κατεγράφησαν 382 νέες αφίξεις, ενώ κατά τις τελευταίες πέντε ημέρες (24 έως 28 Ιουλίου) ο αριθμός αυτός έφτασε τις 547 νέες αφίξεις.

Ελληνική κυβερνητική πηγή ανέφερε στο EurActiv ότι η Αθήνα έχει παρατηρήσει μια «οριακή αύξηση», συμπληρώνοντας ότι «δεν έχουμε ωστόσο σαφή εικόνα αν η εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία θα επηρεάσει πράγματι τη συμφωνία με την ΕΕ σε σημαντικό βαθμό».

Αναλυτές στην Αθήνα υποστηρίζουν ότι η συμφωνία δε θα επηρεαστεί τελικά, καθώς η τουρκική κυβέρνηση θα αυξήσει τους ελέγχους στα σύνορα, φοβούμενη περιστατικά «απόδρασης».

Διαβάστε επίσης:

Γιούνκερ: Αυξημένος ο κίνδυνος να ακυρωθεί η συμφωνία με την Τουρκία, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 30 Ιουλίου 2016, 02:07

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης