Έτοιμος για συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί το συντομότερο δυνατό για επανέναρξη των συνομιλιών, υπό την προϋπόθεση τερματισμού των τουρκικών παραβιάσεων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, είναι ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Τη θέση αυτή διαβίβασε χθες στην ειδική αντιπρόσωπο του γ.γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, με την οποία είχε το πρωί συνάντηση στην οικία του στη Λεμεσό, παρουσία του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Χριστοδουλίδη, του κυβερνητικού εκπροσώπου Πρόδρομου Προδρόμου και του διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του, Κυριάκου Κούρου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συνάντηση με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ ήταν μια καλή ευκαιρία για τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας να εγείρει ενώπιόν της τις τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ, εν όψει και του ταξιδιού της στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Η χθεσινή συζήτηση περιστράφηκε κυρίως γύρω από το προσχέδιο της έκθεσης του γ.γ. του ΟΗΕ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, σχετικά με την ανανέωση της θητείας της UNFICYP. Η ίδια, ωστόσο, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δήλωσε ότι δεν έχει γνώση του περιεχομένου της έκθεσης. 

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε τις ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή μας, τις παραβιάσεις στη θάλασσα, στα χωρικά ύδατα, στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενέργειες που σίγουρα παρεμποδίζουν τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την ίδια ώρα, σημείωσε, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εκδήλωσε την ετοιμότητά του για να έχει το συντομότερο δυνατόν μια συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Ταυτόχρονα έγινε αναφορά και στο θέμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ιδιαίτερα στο ζήτημα της κινητής τηλεφωνίας, για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία ότι θα μπορεί να τεθεί σε εφαρμογή παρά τις αξιώσεις που ήγειρε την Τρίτη ο λεγόμενος αναπληρωτής πρωθυπουργός και «ΥΠΕΞ» των Κατεχομένων Κουντρέτ Οζερσάι.

Σε ερώτηση αν κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν τα ΜΟΕ σε σχέση με την κινητή τηλεφωνία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε «ναι, υπάρχουν αποφάσεις σχετικά με την τηλεφωνική συνδεσιμότητα που θα εφαρμοστούν».

Συζητήθηκαν γενικότερα, συνέχισε, όλα τα θέματα που θα αναφέρονται στην έκθεση για την Ειρηνευτική Δύναμη και πρόσθεσε ότι «τα συζητούμενα ΜΟΕ είναι βεβαίως στη θετική πλευρά, αλλά και στην αρνητική πλευρά, έχουμε τα γνωστά προβλήματα στη γραμμή αντιπαράταξης και όλες αυτές οι ενέργειες που περιμένουμε ότι θα περιέχονται, όχι απλώς για να καταγγελθούν, αλλά για να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, ούτως ώστε να τερματιστούν τέτοιες αρνητικές εξελίξεις».

Ερωτηθείς αν υπήρξε τοποθέτηση από την κα Σπέχαρ σε σχέση με τις τουρκικές προκλήσεις, είπε: «Δεν θα μεταφέρω το τι λέει η κα Σπέχαρ. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει υπογραμμίσει ότι αυτήν τη στιγμή ζούμε αυτά τα γεγονότα, τα οποία εξελίσσονται, και βεβαίως, εφόσον συνεχίζονται, είναι αποτρεπτικός παράγοντας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, την οποία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επιδιώκει».

Σε ερώτηση αν η κυπριακή κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να παρακαθήσει σε διαπραγματεύσεις ενόσω συνεχίζονται οι προκλήσεις της Τουρκίας, η οποία προσπαθεί να «γκριζάρει» θαλάσσιες περιοχές, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως «υπάρχει η Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας με βάση την οποία κινείται η Κυπριακή Δημοκρατία και στη βάση της οποίας γίνονται και οι τοποθετήσεις από ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα, είτε την Ε.Ε. είτε άλλα σημαντικά κράτη». Επομένως, υπογράμμισε, δεν υπάρχει οποιαδήποτε «γκρίζα ζώνη» στο Διεθνές Δίκαιο, και εφόσον η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται και αποφασίζει και συνομολογεί συμφωνίες και ως ανεξάρτητο κράτος και ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα, δεν τίθεται θέμα «γκρίζων ζωνών».

Η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ σε δηλώσεις της αναχωρώντας από την οικία του Προέδρου της Δημοκρατίας χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική και παρέπεμψε στη συνάντηση που θα είχε αργότερα και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης