Μετά την απομάκρυνση της Τουρκίας από το αμερικανικό πρόγραμμα για τα μαχητικά F-35, η Ρωσία είναι έτοιμη να της δώσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35, όπως δήλωσε την Πέμπτη, ο διευθύνων σύμβουλος της ρωσικής κρατικής εταιρείας αμυντικής βιομηχανίας Rostec.

“Εάν οι Τούρκοι συνάδελφοί μας εκφράσουν την επιθυμία, είμαστε έτοιμοι να επεξεργαστούμε τις παραδόσεις μαχητικών αεροσκαφών Su-35”, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σεργκέι Κεμεζόφ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Ερντογάν το σκέφτεται

“Είναι ακόμα πρώιμο να συζητήσουμε για αγορά ρωσικών μαχητικών Su-35”, ανέφερε τουρκική στρατιωτική πηγή στο Sputnik και συμπλήρωσε: “Ο πρόεδρος θα εξετάσει αυτό το σημαντικό ζήτημα και θα κάνει σχετική δήλωση”.

Το Su-35 είναι ένα μονοθέσιο, δικινητήριο μαχητικό πολλαπλών ρόλων της ρωσικής εταιρείας Sukhoi.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα ενέσκηψε μετά την τοποθέτηση των ΗΠΑ ότι η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 “καθιστούν αδύνατη τη συνεχιζόμενη ανάμειξή της με τα F-35”.

Αμερικανοί αξιωματούχοι παρότρυναν την Τουρκία να αγοράσει πυραύλους των ΗΠΑ Patriot, ισχυριζόμενος ότι το ρωσικό σύστημα θα ήταν ασυμβίβαστο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ και θα εκθέσει τους F-35 σε ενδεχόμενη ρωσική υποκίνηση.

Τον Ιούνιο το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι δεν θα δεχτεί άλλους Τούρκους πιλότους για εκπαίδευση στα μαχητικά F-35 εκτός κι εάν η Άγκυρα εγκαταλείψει τη συμφωνία με τη Ρωσία για τους S-400.

Σύμφωνα με τις ΗΠΑ μετά την εξαγορά των ρωσικών S-400 ήταν αδύνατο να παραμείνει στο πρόγραμμα των F-35 η Τουρκία. Η Ουάσιγκτον καταδίκασε τη συνεργασία της Τουρκίας με τη Ρωσία εγείροντας ανησυχία για τη ασυμβατότητα των ρωσικών συστημάτων με τα συστήματα αεράμυνας του NATO.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης