Οι Ρώσοι ήταν ιδιαίτερα σαφείς και συγκεκριμένοι την περασμένη εβδομάδα στη Μόσχα, υποδεχόμενοι μία αναβαθμισμένη αντιπροσωπεία από την Άγκυρα. Στην ομάδα που έστειλε ο Ερντογάν στο Κρεμλίνο συμμετείχαν ο Υπουργός Εξωτερικών, ο Υπουργός Άμυνας και ο αρχηγός της ΜΙΤ.
Όλο το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα ακολούθησε παρελκυστική πολιτική επιχειρώντας να πείσει τους Ρώσους πώς οι ισλαμιστές στο Ιντλίμπ δεν είναι και τόσο επιθετικοίΟι Ρώσοι, χωρίς περιστροφές, ξεκαθάρισαν πως το αργότερο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου θα αρχίσει η τελική κοινή επίθεση κατά του τελευταίου ενεργού θύλακα των τζιχαντιστών στην Συρία, στο Ιντλίμπ που συνορεύει με την Τουρκία. Εκεί έχουν συγκεντρωθεί τα απομεινάρια των τζιχαντιστικών σχηματισμών που αποχώρησαν από τα υπόλοιπα μέτωπα. Τα απομεινάρια της Αλ Νούσρα (πρώην Αλ Κάιντα), οι εναπομείναντες του ISIS αλλά και διάφοροι άλλοι μαχητές που γλύτωσαν από τις πολιορκίες της τελευταίας περιόδου,έχουν συγκεντρωθεί σε αυτόν το διάδρομο. Περίπου 60 με 70.000 μαχητές της Τζιχάντ βρίσκονται αυτήν την στιγμή στο Ιντλίμπ. Η Τουρκία είναι ταυτόχρονα προστάτης και χορηγός αυτού της μεικτής μιλίτσιας Τζιχαντιστών. Όλο το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα ακολούθησε παρελκυστική πολιτική επιχειρώντας να πείσει τους Ρώσους πώς οι ισλαμιστές στο Ιντλίμπ δεν είναι και τόσο επιθετικοί, ούτε τόσο επικίνδυνοι και εν πάση περιπτώσει θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στο μέλλον.
Προφανώς η Άγκυρα θα επιθυμούσε να «διαχειριστεί» τους Τζιχαντιστές ως Πολιτοφυλακή υπό τις διαταγές των τουρκικών υπηρεσιών ασφαλείας (ΜΙΤ) καθώς και του τουρκικού γενικού επιτελείου. Είναι φανερό πώς οι ελιγμοί της Άγκυρας δεν απέδωσαν. Η κοινή επίθεση των καθεστωτικών δυνάμεων του Άσαντ, των Ρώσων και των ιρανικών δυνάμεων που επιχειρούν στην Συρία αρχίζει άμεσα.
Οι προετοιμασίες

Την Πέμπτη που μας πέρασε τρία ρωσικά πολεμικά πέρασαν τον Βόσπορο με κατεύθυνση την ναυτική βάση Ταρτούς στην Συρία. Πρόκειται για φρεγάτα με πυραυλικά οπλικά συστήματα «Pytlivy» κλάσεως Krivak και τα δύο αποβατικά – υποστήριξης «Nikolai Filchenko»(Το μεγαλύτερο πολεμικό για αποβατικές δραστηριότητες που διαθέτει ο ρωσικός στόλος και το «Orsk».
Το « Nikolai Filchenko» έχει την δυνατότητα μεταφοράς 300 ανδρών και 20 τανκς ή 40 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού. Εικάζεται πώς οι δυνάμεις που μεταφέρονται στην Συρία θα είναι και η αιχμή του δόρατος κατά των Τζιχαντιστών στο Ιντλίμπ.
Οι Αμερικανοί και οι Γάλλοι που διαθέτουν δυνάμεις στην περιοχή αυτή δεν έχουν κανέναν λόγο να εμπλακούν. Θα αφήσουν τους Ρώσους να βγάλουν το φίδι από την τρύπα. Για την Άγκυρα ωστόσο υπάρχει ένα ζήτημα. Το εάν ή όχι η Δαμασκός και η Μόσχα θα ζητήσουν αρωγή από του Κούρδους της Συρίας. Επί της ουσίας για να αποκατασταθεί ο έλεγχος επί του εδάφους θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν έμπειρες μονάδες που γνωρίζουν τον τόπο. Μόνον οι Κούρδοι ικανοποιούν αυτά τα κριτήρια.
Ακολουθούν οι τρείς φωτογραφίες των ρωσικών πολεμικών:
Ακολουθεί η φωτό από τα δύο ρωσικά πολεμικά να πλέουν στον Βόσπορο:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης