Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του δημόσιου καναλιού Rai Uno, επιβεβαίωσε ότι «η Ιταλία είναι έτοιμη να θέσει βέτο επί του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης αν χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ δεν δεχθούν τους πρόσφυγες».

«Η κυβέρνηση του Μάριο Μόντι αποφάσισε ότι πρέπει να δίνουμε 20 δις ευρώ τον χρόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να παίρνουμε πίσω 12 δις ευρώ. Αλλά αν η Ουγγαρία και η Σλοβακία παρεμβαίνουν με συστάσεις για τα οικονομικά μας, ενώ δεν μας βοηθούν σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες, κάτι δεν πάει καλά» πρόσθεσε ο Ματέο Ρέντσι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον Ιταλό πρωθυπουργό πρέπει να ληφθούν ουσιαστικά μέτρα για τη διαχείριση του μεταναστευτικού και του προσφυγικού.

«Τώρα είμαστε σε θέση να το χειριστούμε, έρχεται ο χειμώνας και οι συνθήκες της θάλασσας θα είναι απαγορευτικές. Έχουμε στη διάθεσή μας, όμως, μόνον έξι μήνες. Πρέπει να μπλοκάρουμε τα μεταναστευτικά ρεύματα εκεί που δημιουργούνται. Η μπλοκάρουμε τα ρεύματα εντός του 2017 ή η Ιταλία δεν θα είναι σε θέση να αντέξει μια χρονιά σαν και αυτή που ζήσαμε» ανέφερε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ρώμη χρειάστηκε να ενεργοποιήσει κονδύλια για τη μεταναστευτική κρίση, την αντισεισμική θωράκιση της χώρας και την ανοικοδόμηση περιοχών που επλήγησαν από τον ισχυρό σεισμό της 24ης Αυγούστου. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε την ενόχληση των Βρυξελλών, οι οποίες διά μέσου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάλεσαν την ιταλική κυβέρνηση να σεβαστεί τη σχέση ελλείμματος – ΑΕΠ, διαμορφώνοντάς τη στο 2,2% και όχι στο 2,3% που ζητεί η Ρώμη ελέω των έκτακτων αυτών δαπανών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης