Την τελευταία του πνοή σε ηλικία 93 ετών άφησε την Κυριακή ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Oscar Luigi Scalfaro.

Ο πρόεδρος της ευρωπαϊκής χώρας, Giorgio Napolitano, εξέφρασε τη λύπη του για τον θάνατό του, αναφέροντας πως επρόκειτο για μια εμβληματική φιγούρα της ιταλικής πολιτικής σκηνής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο Scalfaro ήταν μια ηγετική προσωπικότητα της δημοκρατικής πολιτικής ζωής για αρκετές δεκαετίες. Αποτελεί το τέλειο παράδειγμα ηθικής ακεραιότητας», τόνισε.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Mario Monti, δήλωσε πως «ο Scalfaro υπερασπιζόταν συνεχώς τις θεμελιώδεις αξίες της Δημοκρατίας πάνω στην οποία θεμελιώθηκε ο Κοινοβουλευτισμός στην Ιταλία».

«Ήταν ένας διακεκριμένος άνθρωπος-πρωταγωνιστής της πολιτικής ζωής και λαμπρό παράδειγμα ακεραιότητας», ανέφερε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Oscar Luigi Scalfaro γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου στη Νοβάρα της βόρειας Ιταλίας και διετέλεσε πρόεδρος της χώρας από το 1992 ως το 1999 διαδεχόμενος. Είχε αρχίσει την καριέρα του ως δικαστής, το 1943 και το 1946 μπήκε στην πολιτική όταν εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής. Ήταν ένας από τους λίγους πολιτικούς άνδρες στην Ιταλία που κατείχαν τα τρία ανώτατα πολιτικά αξιώματα της χώρας, πρόεδρος της δημοκρατίας, πρόεδρος της Γερουσίας και πρόεδρος της Βουλής. Στη δεκαετία του 1980 διετέλεσε υπουργός Εσωτερικών ενώ το 1999 όταν τελείωσε η προεδρική θητεία του έγινε ισόβιος γερουσιαστής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης