Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Σελίμ Γιενέλ, εξέφρασε την ελπίδα πως η παρουσία της Δανίας στην προεδρία θα συνοδευτεί από το «άνοιγμα» ενός νέου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της χώρας.

Σε συνέντευξή του στο κοινοτικό δελτίο «Αζάνς Ερόπ» αναφέρει πως η ύπαρξη μιας «θετικής ατζέντας», η οποία θα περιέχει τα λιγότερο «σοβαρά» θέματα δεν αποτελεί εναλλακτική στρατηγική για τις διαπραγματεύσεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Σε αυτή την ατζέντα θα μπορούσαν να ενταχθούν πολλά θέματα όπως είναι ο πολιτικός διάλογος, η τελωνειακή ένωση, η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, το θέμα των θεωρήσεων εισόδου, τα κοινοτικά προγράμματα καθώς κι ανεπίσημες συζητήσεις αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις», εξήγησε.

Σε ερώτηση για το πότε θα ξεκινήσει αυτή η ατζέντα, ο Τούρκος πρέσβης απάντησε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα μεταβεί στις Βρυξέλλες ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας προκειμένου να έχει συζητήσεις με τον Επίτροπο Φούλε ενώ παράλληλα ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής της Επιτροπής θα μεταβεί στην Τουρκία στις 14 Φεβρουαρίου με στόχο να ξεκινήσουν οι συνομιλίες «το συντομότερο δυνατόν».

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για το ποιες χώρες θεωρεί η Τουρκία ως συμμάχους της και ποιες ως αντιπάλους της στο ζήτημα της ένταξής της στην Ε.Ε., ο Σελίμ Γιενέλ σημειώνει ότι «θεωρούμε πως η πλειοψηφία μας υποστηρίζει».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Εκείνοι που δεν το πράττουν είναι η Γαλλία και φυσικά οι Ελληνοκύπριοι. Ενδεχομένως υπάρχουν και κάποιες άλλες χώρες από πίσω τους, αλλά δεν τις γνωρίζουμε», πρόσθεσε.

Παράλληλα, σε ερώτηση εάν υπονοεί την Αυστρία και τη Γερμανία απέφυγε να δώσει μια άμεση απάντηση.

«Ίσως. Όταν όμως μιλάμε με τους Αυστριακούς και τους Γερμανούς, υποστηρίζουν ότι δεν είναι εναντίον των διαπραγματεύσεων. Οι Γερμανοί έχουν πει ότι εάν προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις, θα το δεχθούν. Αυτοί δεν μπλοκάρουν κεφάλαια. Εκείνοι που μπλοκάρουν τα κεφάλαια είναι οι Γάλλοι και οι Ελληνοκύπριοι», κατέληξε.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης