Δραματικές φαίνεται πως ήταν οι τελευταίες στιγμές των 39 ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στο λεγόμενο «φορτηγό του θανάτου» στο Έσσεξ. 

Συμφωνα με βρετανικά και άλλα διεθνή Mέσα Eνημέρωσης, στο εσωτερικό του φορτηγού βρέθηκαν ματωμένα αποτυπώματα που αποδεικνύουν οτι οι εγκλωβισμένοι μετανάστες χτυπούσαν τις πόρτες και το εσωτερικό του κοντέινερ προσπαθώντας να καλέσουν σε βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με πηγές, το αίμα που βρέθηκε στα σώματα κάποιων απο τους 39, δείχνει ότι ίσως τραυματίστηκαν στην προσπάθειά τους να ανοίξουν την πόρτα, ενώ τα αποτυπώματα που βρέθηκαν στα τοιχώματα και στο πάτωμα προέρχονται από τα απελπισμένα χτυπήματά τους για βοήθεια.

Επιπλέον κάποιοι βρέθηκαν με ελάχιστα ρούχα ενώ άλλοι ήταν εντελώς γυμνοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν άνοιξε η πόρτα του κοντέινερ, όσοι αντίκρισαν την εικόνα των δεκάδων πτωμάτων στοιβαγμένα το ένα πάνω στο άλλο έπαθαν σοκ. Υπήρχαν ματωμένα ίχνη από παλάμες σε όλη την πόρτα του φορτηγού όπου πρέπει να χτυπούσαν ζητώντας βοήθεια», ανέφερε πηγή της βρετανικής αστυνομίας. 

Έως τώρα έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις για την υπόθεση με το φορτηγό του θανάτου στο Έσσεξ. Ο τέταρτος που συνελήφθη είναι ένας 48χρονος από τη Βόρεια Ιρλανδία, τον οποίο οι Αρχές συνέλαβαν στο αεροδρόμιο Στάνστεντ, με την υποψία της συνωμοσίας για εμπορία ανθρώπων και ανθρωποκτονία.

Βιετναμέζοι τα περισσότερα θύματα στο «φορτηγό του θανάτου»

Η πλειονότητα των 39 ανθρώπων που βρέθηκαν νεκροί σε φορτηγό ψυγείο κοντά στο Λονδίνο την Τετάρτη ενδέχεται να είναι Βιετναμέζοι, σύμφωνα με αξιωματούχο της επαρχίας από την οποία πιστεύεται ότι κατάγονται.

Η αστυνομία εντόπισε τα πτώματα – 38 ενηλίκων και ενός εφήβου – την Τετάρτη όταν ενημερώθηκε για την παρουσία ενός φορτηγού ψυγείου στη βιομηχανική περιοχή Γκρέις, περίπου 32 χιλιόμετρα ανατολικά από το κέντρο του Λονδίνου.

Οι Αρχές ανακοίνωσαν αρχικά ότι τα θύματα ήταν Κινέζοι, όμως το Πεκίνο επεσήμανε ότι η ταυτότητά τους δεν έχει ακόμη επιβεβαιωθεί. Κινέζοι και Βιετναμέζοι αξιωματούχοι πλέον συνεργάζονται στενά με τη βρετανική αστυνομία, όπως ανακοίνωσαν οι πρεσβείες τους.

Ο πατήρ Άντονι Ντανγκ Χου Ναμ, ένας καθολικός ιερέας στην απομακρυσμένη πόλη Γεν Τανχ στην επαρχία Νγκε Αν του βορειοκεντρικού Βιετνάμ, δήλωσε ότι έχει έρθει σε επαφή με μέλη των οικογενειών των θυμάτων.

«Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη στο πένθος», ανέφερε την ώρα που από τα μεγάφωνα ακούγονταν προσευχές για τους νεκρούς.

«Εξακολουθώ να συγκεντρώνω πληροφορίες για όλες τις οικογένειες των θυμάτων και θα πραγματοποιήσω τελετή για να προσευχηθώ για αυτούς», πρόσθεσε ο ιερέας. «Πρόκειται για καταστροφή για την κοινότητά μας».

Ο Ναμ εξήγησε ότι γνώριζε πως συγγενείς των θυμάτων ταξιδεύουν προς τη Βρετανία και δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Βιετνάμ ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι έχει δώσει εντολή στην πρεσβεία της χώρας στο Λονδίνο να συνδράμει τη βρετανική αστυνομία στην ταυτοποίηση των θυμάτων.

Το επικίνδυνο ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον 

Η Νγκε Αν είναι μία από τις πιο φτωχές επαρχίες του Βιετνάμ, πολλοί κάτοικοι της οποίας πέφτουν θύματα παράνομων διακινητών και καταλήγουν στην Ευρώπη, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε τον Μάρτιο το Pacific Links Foundation, ένας οργανισμός κατά της παράνομης διακίνησης ανθρώπων με έδρα τις ΗΠΑ.

Πολλά από τα θύματα των διακινητών επιθυμούν να φτάσουν στη Βρετανία για να εργαστούν σε ινστιτούτα αισθητικής ή σε αγροκτήματα παράνομης καλλιέργειας κάνναβης με την ελπίδα να κερδίσουν γρήγορα χρήματα.

Πολλοί περνούν από τη Ρωσία ή την Κίνα με πλαστά διαβατήρια, ενώ όλο το ταξίδι ενδέχεται να κοστίσει έως και 36.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τον Ναμ, άλλοι από τους νεκρούς πιστεύεται ότι κατάγονται από τη γειτονική επαρχία Χα Τινχ, από την οποία τους οκτώ πρώτους μήνες του έτους 41.790 άνθρωποι μετανάστευσαν αναζητώντας εργασία αλλού, σύμφωνα με τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα από τα θύματα από την Χα Τινχ, η 26χρονη Παμ Τι Τρα, είχε στείλει μήνυμα στη μητέρα της στο οποίο ανέφερε ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει την ώρα που το φορτηγό ψυγείο βρισκόταν καθ’ οδόν από το Βέλγιο στη Βρετανία.

«Αυτό το κορίτσι που έστειλε το μήνυμα ότι δεν μπορούσε να αναπνεύσει στο φορτηγό… Οι γονείς της δεν μπορούν να αναπνεύσουν εδώ, στο σπίτι τους», είπε ο Ναμ.

Ένας εργαζόμενος σε οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Βιετνάμ, ο οποίος μίλησε με την οικογένεια της κοπέλας, αποκάλυψε στο BBC ότι έκανε το επικίνδυνο ταξίδι επειδή η οικογένειά της ήταν χρεωμένη και εκείνη προσπαθούσε απεγνωσμένα να βοηθήσει.

«Είχε μόλις επιστρέψει από την Ιαπωνία όπου εργαζόταν για να προσπαθήσει να εξοφλήσει το χρέος. Αυτό δεν ήταν αρκετό και έτσι κοίταξε για ένα καλύτερο μέλλον», είπε στο BBC.

«Και έμαθα επίσης ότι η υπηρεσία που χρησιμοποίησε ονομάστηκε “πολύ σημαντική υπηρεσία” και έτσι είναι σαν ένα εισιτήριο business class στο φορτηγό και για αυτό έπρεπε να πληρώσει διπλάσια ή τρεις φορές την τιμή του απλού εισιτηρίου».

Ο εργαζόμενος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων πρόσθεσε ότι οι μετανάστες πείθονται πως μπορούν να βγάλουν τεράστια χρηματικά ποσά μεταβαίνοντας στη Βρετανία και ότι η 26χρονη μπορεί να είχε πειστεί για να αγοράσει ένα «VIP εισιτήριο» για να φτάσει εκεί.

Διαβάστε επίσης: 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης