Εσθονία: Διαδήλωση κατά του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019, 23:37
Εσθονία: Διαδήλωση κατά του ακροδεξιού, αντιμεταναστευτικού κόμματος που μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού

Πολλές εκατοντάδες Εσθονοί –αριθμός σημαντικός σε μια χώρα 1,3 εκατομμυρίου κατοίκων– διαδήλωσαν το Σάββατο στο Ταλίν ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης λόγω της συμμετοχής σε αυτήν ενός μικρού, ακροδεξιού κόμματος.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν πλακάτ και πανό στα εσθονικά, τα αγγλικά και τα ρωσικά, όπου είχαν γράψει συνθήματα όπως: "Όχι στον ρατσισμό, όχι στην ισλαμοφοβία, όχι στο μίσος, όχι στη βία" και "Η μάχη κατά του φασισμού ενδυναμώνει την καρδιά".

Η συγκέντρωση οργανώθηκε από το κίνημα "Ναι στην ελευθερία, όχι στο ψέμα", το οποίο ιδρύθηκε όταν το Κεντρώο κόμμα του πρωθυπουργού Γιούρι Ράτας ξεκίνησε συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού με τους συντηρητικούς του κόμματος Isamaa και το ακροδεξιό EKRE, τον περασμένο Μάρτιο.

Το ευρωσκεπτικιστικό EKRE είναι γνωστό για τη λαϊκιστική και αντιμεταναστευτική ρητορική του. Είναι η πρώτη φορά που ένα ακροδεξιό κόμμα μπαίνει στην κυβέρνηση, μετά την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος.

"Ήταν μια διαμαρτυρία εναντίον ενός κόμματος που θέλει να καταστρέψει όλα όσα χτίσαμε τα τελευταία τριάντα χρόνια και να μετατρέψει την Εσθονία σε ακροδεξιά χώρα", είπε ένας από τους οργανωτές, ο Σίιμ Τούισκ.

Πριν ξεκινήσει η διαδήλωση, οι ομιλητές κατηγόρησαν μέλη της κυβέρνησης ότι "προσβάλλουν και εκφοβίζουν γιατρούς, ερευνητές, περιβαλλοντικούς ακτιβιστές, ξένους φοιτητές και τις μειονότητες".

"Μέχρι τώρα, η μοναδική κοινωνική ομάδα που ωφελήθηκε από την πολιτική της κυβέρνησης είναι οι πότες", έγραψαν στην ανακοίνωση τους, αναφερόμενοι στη μείωση του φόρου επί των αλκοολούχων, η οποία αποφασίστηκε για να ενθαρρύνει τους Εσθονούς να αγοράζουν ποτά στην πατρίδα τους και όχι στη γειτονική Λετονία αλλά και για να αυξηθούν οι πωλήσεις μεταξύ των Φινλανδών τουριστών.

Σήμερα στην Εσθονία ήταν η επέτειος του δημοψηφίσματος με το οποίο αποφασίστηκε η ένταξη της χώρας στην Ε.Ε.. Δώδεκα άνθρωποι συμμετείχαν σε μια άλλη συγκέντρωση, επίσης στο Ταλίν, ζητώντας την αποχώρηση της Εσθονίας από την Ένωση.

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 14 Σεπτεμβρίου 2019, 23:37