Η προτεινόμενη από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφια για την θέση της πρέσβη των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Κέλι Κραφτ, που είναι πρέσβης των ΗΠΑ στον Καναδά, φέρεται να απουσίαζε συχνά από την θέση της στην Οτάβα.

Η αποκάλυψη αυτή προκαλεί ερωτηματικά για το επίπεδο της δέσμευσης της, στην εκτέλεση των καθηκόντων της, σχολιάζει το «Politico» επικαλούμενο αξιωματούχους τόσο στις ΗΠΑ, όσο και στον Καναδά.
Οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών έχουν ενημερωθεί για τα συχνά ταξίδια της Κραφτ εκτός του Καναδά, δηλώνοντας ότι αρκετά από αυτά είχαν σχέση με το νέο πλαίσιο της Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου στην Βόρεια Αμερική.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την άλλη μεριά, οι συχνές απουσίες της από την εκτέλεση των επίσημων καθηκόντων της στον Καναδά, θεωρείται δεδομένο ότι θα αποτελέσουν ένα σημαντικό ζήτημα στην διάρκεια της διαδικασίας ακροάσεων για την επικύρωση του διορισμού της, από την Γερουσία.
Η διαδικασία αυτή έχει προγραμματιστεί να αρχίσει αύριο.

Τα αρχεία της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας των ΗΠΑ (FAA) που αποκτήθηκαν από το «Politico» στο πλαίσιο της νομοθεσίας (Freedom of Information Act) δείχνουν ότι ένα ιδιωτικό αεροσκάφος τζετ το οποίο είναι καταχωρημένο στο όνομα του συζύγου της, χρησιμοποιήθηκε από την Κραφτ για την πραγματοποίηση 128 πτήσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Καναδά, στην διάρκεια της 15μηνης θητείας της στην Οτάβα. Οι πτήσεις αντιστοιχούν σε ένα ταξίδι μετ’ επιστροφής από τις ΗΠΑ, κάθε εβδομάδα.

Μερικές από τις πτήσεις αυτές, αντιστοιχούν σε ημερομηνίες εκδηλώσεων στις οποίες παραβρέθηκε η Κραφτ στο Κεντάκι, από όπου και κατάγεται. Η ίδια παραβρέθηκε σε μία εκδήλωση (Kentucky Derby), αλλά και σε μία συνέντευξη Τύπου σε εγκαταστάσεις μπάσκετ του τοπικού πανεπιστημίου (University of Kentucky) οι οποίες φέρουν το όνομα του συζύγου της Τζο Κραφτ, δισεκατομμυριούχου της βιομηχανίας άνθρακα.
Ωστόσο, ούτε η ίδια, αλλά ούτε κι ο σύζυγος της, μέσω των εκπροσώπων τους επιβεβαιώνουν τον αριθμό των πτήσεων, που σχετίζονται με τα ταξίδια της Κραφτ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα που προκύπτει με τα ταξίδια της Κραφτ θα είναι ένα κεντρικό θέμα στην διαδικασία επικύρωσης του διορισμού της από την Επιτροπή Εξωτερικών της Γερουσίας, καθώς η ίδια στερείται της απαραίτητης μακρόχρονης πολιτικής και διπλωματικής εμπειρίας που είχαν οι περισσότεροι από τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, που έχουν ασκήσει επίσημα διπλωματικά καθήκοντα στον ΟΗΕ.

Η 57χρονη Κραφτ από το Λέξινγκτον του Κεντάκι, είναι σύμβουλος επιχειρήσεων, ενώ κατά την περίοδο 2007-2008 υπηρέτησε ως αναπληρώτρια διπλωματική απεσταλμένη στον ΟΗΕ, στην διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους Τζούνιορ, ενώ για το υπόλοιπο της καριέρας της, έχει εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα.

Το χρονικό διάστημα των 18 μηνών της διπλωματικής θητείας της στην Οτάβα, αποτελεί το βασικό κριτήριο για την αξιολόγηση της εμπειρίας της για την τοποθέτησή της, στην ηγεσία της διπλωματικής αντιπροσωπείας των ΗΠΑ, στον ΟΗΕ.

Η θέση αυτή, θεωρείται αποφασιστικής σημασίας σε περιόδους διεθνούς κρίσης, που απαιτούν την υλοποίηση ριψοκίνδυνων διπλωματικών κινήσεων. Βοηθοί στο Κογκρέσο εκφράζουν την ανησυχία τους για την συχνότητα με την οποία η Κραφτ απουσίαζε από τα καθήκοντά της στην Οτάβα και σχετικά με τον χαρακτήρα που είχαν τα ταξίδια της, για προσωπικούς κι όχι υπηρεσιακούς λόγους.

Ένας βοηθός του Δημοκρατικού Κόμματος που συνομίλησε με πρώην αλλά κι εν ενεργεία υψηλόβαθμους αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι οι ίδιοι εντόπιζαν την πρεσβευτή «να είναι συχνά απούσα από την πρεσβεία των ΗΠΑ στην Οτάβα και σε μερικές περιπτώσεις, να απουσιάζει για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Άνθρωποι που είναι σχετικοί με την άσκηση των διπλωματικών καθηκόντων της Κραφτ στην Οτάβα, δήλωσαν σε προσωπικό του Κογκρέσου, ότι η ίδια είχε πολλή μικρή παρουσία στις διπλωματικές εξελίξεις της πόλης, μέσω σπανίων εμφανίσεων της στα ΜΜΕ ή σε δημόσιες εκδηλώσεις, όπως δήλωσε ο ίδιος βοηθός του Δημοκρατικού Κόμματος στο «Politico».

Επιπρόσθετα, ένας πρώην αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης που διατηρεί επικοινωνία με την ηγεσία του υπουργείου των Εξωτερικών, είπε ότι η Κραφτ θεωρούνταν ως «απούσα» από την
πρεσβεία στην Οτάβα, ενώ συχνά τα καθήκοντά της ασκούσε το προσωπικό που την αναπλήρωνε, ενώ η ίδια ήταν παρούσα σε προσωπικές επιχειρηματικές δραστηριότητές της, αλλά και σε δραστηριότητες για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ.

Οι διπλωμάτες που ασκούν καθήκοντα πρεσβευτή των ΗΠΑ μπορούν να απουσιάσουν από την θέση τους, 26 εργάσιμες ημέρες τον χρόνο, χωρίς να απαιτείται να λάβουν πρώτα την έγκριση του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό του ίδιου υπουργείου.

Παρά το γεγονός ότι οι ημέρες απουσίας της Κραφτ σε εργάσιμες ημέρες, έχουν καταγραφεί στο πρόγραμμά της, ούτε η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Οτάβα, αλλά ούτε και οι αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών θα διαθέσουν τα αρχεία τους, σχετικά με τον ακριβή αριθμό των ημερών που η ίδια ήταν παρούσα κι άσκησε τα καθήκοντά της, στον Καναδά.

Ένας εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ δήλωσε μέσω μιας γραπτής ανακοίνωσης ότι όλα τα προσωπικά και επίσημα ταξίδια της Κραφτ «από και προς τις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων και τα ταξίδια που έκανε για τις διαπραγματεύσεις της εμπορικής συμφωνίας (USMCA) είχαν την προέγκριση του υπουργείου των Εξωτερικών και ήταν σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον κανονισμό του ίδιου υπουργείου…

Επιπρόσθετα, η πρεσβευτής Κραφτ επέλεξε να καλύψει όλα τα έξοδα των ταξιδιών από προσωπικές δαπάνες, εξοικονομώντας ένα σοβαρό ποσό χρημάτων για την αμερικανική κυβέρνηση».
Ο αριθμός των ημερών που η ίδια απουσίασε, δεν ήταν μεγαλύτερος από το όριο απουσιών που θέτει ο κανονισμός του υπουργείου, σύμφωνα με τον ίδιο εκπρόσωπο.

 Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης