Την επoμένη της κλοπής θησαυρού αμύθητης αξίας από το Μουσείο της Δρέσδης, οι Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τους δράστες με βάση κάποιο βίντεο. Άγνωστη παραμένει η συνολική αξία των κλοπιμαίων.

Με το φως της ημέρας οι διωκτικές αρχές της Δρέσδης ξεκίνησαν εκ νέου έρευνες για στοιχεία που θα μπορούσαν να τους οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψη των δραστών της «κλοπής του αιώνα» στο φημισμένο μπαρόκ Μουσείο της Δρέσδης – της Φλωρεντίας του Έλβα, όπως αποκαλείται η γερμανική μεγαλούπολη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Μουσείο έχτισε ο φιλότεχνος «Βασιλιάς Ήλιος της Σαξονίας», ο δούκας Αύγουστος ο Ισχυρός και μετέπειτα βασιλιάς της Πολωνίας, ο οποίος κατέστησε την πόλη στις αρχές του 18ου αιώνα κέντρο ευρωπαϊκού πολιτισμού και τέχνης. 

Έβαλαν οι δράστες φωτιά σε διανεμητή ηλεκτρικού;

Την ίδια ώρα οι υπεύθυνοι δηλώνουν συγκλονισμένοι: «Δεν χρειάζεται να σας πω πόσο σοκαρισμένοι είμαστε» είπε η εκπρόσωπος του Μουσείου Μάριον Άκερμαν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Από τη βιαιότητα της διάρρηξης. Θα σας πω ότι πρόκειται για κλοπή θησαυρών αμύθητης ιστορικής και πολιτιστικής αξίας» πρόσθεσε.

Αμείλικτο ορθώνεται το ερώτημα πώς ήταν δυνατόν να γίνει αυτή η διάρρηξη σε ένα μουσείο που φυλάσσεται νυχθημερόν με τα καλύτερα μέσα που διαθέτει η τεχνολογία.

Ο διευθυντής της υπηρεσίας δίωξης του εγκλήματος στη Δρέσδη Φόλκερ Λάνγκερ προέβη σε κάποιες πρώτες εκτιμήσεις.

«Προς το παρόν πιστεύουμε ότι υπάρχει διασύνδεση ανάμεσα στη φωτιά στην πλατεία του Θεάτρου και τη διάρρηξη. Διανεμητής ηλεκτρικού έπιασε φωτιά και ειδικοί ερευνούν τα αίτια εκδήλωσή της, εάν δηλαδή επρόκειτο για τεχνική βλάβη ή εάν οι δράστες έβαλαν φωτιά για να διαπράξουν τη διάρρηξη. Λόγω της καταστροφής τα φώτα έξω από το Μουσείο ήταν σβηστά κι έτσι όλα ήταν σκοτεινά, όταν έγινε η κλοπή».

Το βίντεο της κλοπής

Οι δράστες παραμένουν ασύλληπτοι και οι διωκτικές αρχές συνεχίζουν το δύσκολο έργο τους, καθώς το εν λόγω μουσείο επισκέπτονται χιλιάδες κόσμου. Ως εκ τούτου, θεωρείται σχεδόν αδύνατο να βρεθεί το DΝΑ των ληστών.

Επίσης, δεν είναι εφικτό μέχρι στιγμής να γίνει λεπτομερής αποτίμηση του τι ακριβώς εκλάπη. Θα πρέπει πρώτα οι Αρχές να ολοκληρώσουν το δικό τους έργο. «Μόλις ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, θα γνωρίζουμε ποια από τα 100 εκθέματα, διαμάντια και κοσμήματα αμύθητης αξίας που βρίσκονταν στη βιτρίνα του ιστορικού Πράσινου Θόλου εκλάπησαν» είπε ο Ντιρκ Σιντράμ, διευθυντής του Μουσείου.

 «Δεν φαίνεται πάντως να λείπουν όλα τα κομμάτια» πρόσθεσε. Το μουσείο θα παραμείνει κλειστό για το κοινό  μέχρι νεωτέρας.

Η αστυνομία πάντως έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο, όπου αναγνωρίζονται με ευκρίνεια οι φιγούρες τουλάχιστον δύο δραστών με τσεκούρι να σπάνε τη βιτρίνα με τον θησαυρό και στη συνέχεια να πηδούν από το παράθυρο και να διαφεύγουν με αυτοκίνητο. Εν τω μεταξύ, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα εκμεταλλευτούν τη λεία οι δράστες. Οι ειδικοί αποκλείουν το ενδεχόμενο να βρεθούν αγοραστές για γνωστά κομμάτια τέτοιας αμύθητης αξίας.

 Πηγές: dpa / Reuters / Deutsche Welle

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης