Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν διέψευσε ακόμη και τους πιο αισιόδοξους ή καχύποπτους συνεργάτες του, οι οποίοι προέβλεπαν «κωλοτούμπα» της τελευταίας στιγμής όσον αφορά την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία. 

Μιλώντας στους βουλευτές του ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως είναι κυρίαρχο δικαίωμα της η αγορά και η εγκατάσταση των ρωσικών S-400 στο έδαφος της. «Τους αγοράσαμε, τους εγκαθιστούμε, δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω», ήταν τα λόγια του Τούρκου προέδρου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ορισμένοι παράγοντες στην Άγκυρα και στο εξωτερικό εξακολουθούν να τρέφουν την ελπίδα πως την τελευταία στιγμή και την ώρα της συνάντησης στην Οσάκα της Ιαπωνίας με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Ερντογάν θα κάνει πίσω και με έναν ελιγμό της τελευταίας στιγμής, θα αναβάλλει ή θα ακυρώσει την εγκατάσταση των S-400 στην Τουρκία.

Όλα αυτά τα σενάρια αποτελούν πλέον παρελθόν. Αν και οι ΗΠΑ με τη σειρά τους διατηρήσουν τις θέσεις τους και υλοποιήσουν τις απειλές τους, τότε μαθηματικά οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βαίνουν σε ταχεία επιδείνωση. Οι επιπτώσεις στον οικονομικό τομέα θα είναι πολύ σοβαρές για την Τουρκία, στο δε ΝΑΤΟ θα είναι καταλυτικές. Οι συναντήσεις Ντόναλντ Τραμπ και Ταγίπ Ερντογάν στην Οσάκα καθώς και του Τραμπ με τον Πούτιν, αλλά και του Ερντογάν με τον πρόεδρο της Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν το διήμερα 29-30 Ιουνίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης