Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Τρίτη ότι η σχεδιαζόμενη στρατιωτική επιχείρηση της Τουρκίας εναντίον κουρδικών πολιτοφυλακών στην περιφέρεια Αφρίν της Συρίας θα υποστηριχθεί από Σύρους αντάρτες μαχητές.

Τις τελευταίες ημέρες ο Ερντογάν έχει προειδοποιήσει επανειλημμένα για μια επικείμενη επιδρομή στην Αφρίν, αφού ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ανακοίνωσε ότι εργάζεται μαζί με τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, στις οποίες επικρατεί η κουρδική πολιτοφυλακή YPG, για να δημιουργήσουν μια νέα μεθοριακή δύναμη 30.000 μελών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το σχέδιο έχει εξοργίσει την Τουρκία, η οποία θεωρεί την YPG προέκταση της ανταρτικής οργάνωσης Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), η οποία διεξάγει από το 1984 ένοπλο αυτονομιστικό αγώνα στη νοτιοανατολική Τουρκία. Το PKK θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Ερωτηθείς αν Σύροι αντάρτες θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση στην Αφρίν, ο Ερντογάν απάντησε μιλώντας σε δημοσιογράφους στο κοινοβούλιο: «Φυσικά και θα συμμετάσχουν. Ο αγώνας αυτός διεξάγεται γι’ αυτούς. Όχι για εμάς».

Μιλώντας σε συνεδρίαση των ανώτατων αξιωματικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, δήλωσε πως η Τουρκία δεν θα επιτρέψει στη YPG να λάβει υποστήριξη και πρόσθεσε πως το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να κάνει διακρίσεις ανάμεσα στις τρομοκρατικές οργανώσεις, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε και δεν θα επιτρέψουμε να υποστηριχθεί και να εξοπλιστεί η τρομοκρατική οργάνωση YPG,  θεωρούμενη επιχειρησιακός εταίρος. Ελπίζουμε ότι αυτό το λάθος θα διορθωθεί το συντομότερο», φέρεται ότι δήλωσε ο Ακάρ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης