Η Τουρκία ενδιαφέρεται πολύ για την κατάσταση στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το Σαράγεβο όπου βρίσκεται, και ανήγγειλε στήριξη της προσπάθειάς της για ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ), καθώς και στενότερες οικονομικές σχέσεις και συνέχιση της συνεργασίας των δύο χωρών στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

Μέχρι σήμερα, η Τουρκία απέλασε στη Βοσνία – Ερζεγοβίνη 141 άτομα με την υποψία ότι συνδέονται με τρομοκρατικούς κύκλους, είπε ο κ. Ερντογάν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ύστερα από συνομιλίες με τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ότι στην Τουρκία έχουν φθάσει τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι πιστεύεται ότι έχουν διασυνδέσεις με τρομοκρατικούς κύκλους.

Πληροφορίες από μυστικές υπηρεσίες για τα άτομα αυτά δείχνουν ότι προσπάθησαν να μεταβούν σε ζώνες πολεμικών συγκρούσεων στη Συρία και στο Ιράκ μέσω Τουρκίας και να ενταχθούν σε τρομοκρατικές ομάδες που πολεμούν εκεί.

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας Μλάντεν Ίβανιτς ευχαρίστησε την Τουρκία για τη συνεργασία στη μάχη κατά της τρομοκρατίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Δεν υπάρχει διαφωνία μεταξύ μας. Βλέπουμε τις διεθνείς εξελίξεις ομοίως και επίσης μοιραζόμαστε επίσης το ενδιαφέρον για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας» ανέφερε ο κ. Ίβανιτς προσθέτοντας ότι αντάλλαξε απόψεις με τον πρόεδρο της Τουρκίας για το ζήτημα αυτό. «Ο ρόλος της Τουρκίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας είναι εξαιρετικά σημαντικός. Σήμερα έχει στα σύνορά της την πιο ασταθή περιοχή στον κόσμο, αλλά αντιμετωπίζει το πρόβλημα πολύ καλά» υπογράμμισε.

Οι κ.κ. Ίβανιτς και Ερντογάν τόνισαν την οικονομική σημασία της επίσκεψης του Τούρκου προέδρου στο Σαράγεβο.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε για πρώτη φορά από την ανάληψη προεδρικών καθηκόντων τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη, συνοδευόμενος από μεγάλο αριθμό υπουργών και επιχειρηματιών, οι οποίοι υπέγραψαν συμφωνίες που θα επεκτείνουν την οικονομική συνεργασία των δύο χωρών. Είχε πραγματοποιήσει επισκέψεις στο Σαράγεβο ως πρωθυπουργός και διατηρεί στενές σχέσεις με τον εκπρόσωπο των Μουσουλμάνων στην τριμερή προεδρία της Βοσνίας, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης