Με πρόδηλη ικανοποίηση και… ανακούφιση υποδέχθηκε ο Τούρκος πρόεδρος την αναστολή, από τις ΗΠΑ, της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου EastMed στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε, μάλιστα, με χαιρεκακία ότι  «αν πρόκειται να πάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από εδώ, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας».

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, κατά την επιστροφή του από την Αλβανία, για το πώς σχολιάζει τη μη στήριξη των ΗΠΑ στην Ελλάδα για τον τον αγωγό που σχεδιάζεται με το Ισραήλ και την ελληνοκυπριακή πλευρά, ο Ερντογάν απάντησε: «Αυτό το έργο δεν επρόκειτο να υλοποιηθεί ποτέ στην πραγματικότητα. Το ανέλυσαν από κάθε άποψη και είδαν ότι δεν υπάρχει κάτι το θετικό. Με άλλα λόγια, δεν βγαίνει το κόστος. Η Αμερική είναι μια χώρα που όλα τα βήματά της τα κάνει βασιζόμενη στο κεφάλαιο. Όταν είδε ότι το κόστος δεν έβγαινε, είπε ότι αυτή η δουλειά δεν μπορεί να γίνει. Άλλωστε, αυτό που συζητείται πάντα εδώ ποιο είναι; Ότι δεν γίνεται τίποτα χωρίς την Τουρκία. Γιατί αν πρόκειται να πάει φυσικό αέριο στην Ευρώπη από εδώ, θα γίνει μόνο μέσω Τουρκίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη συνέχεια, ο Τούρκος πρόεδρος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, κάνοντας νέο άνοιγμα προς το Ισραήλ και προτείνοντας μέχρι και να φτιάξουν έναν αγωγό οι δυο χώρες. «Ίσως θα μπορούσαμε τότε να συμπράτταμε με το Ισραήλ σε αυτή τη δουλειά. Θα μου πεις δεν μπορεί να γίνει τώρα; Μπορούμε να καθίσουμε και να συζητήσουμε τους όρους. Διότι αν αναλύσουμε τα οφέλη από μία τέτοια δουλειά, θα είναι πολύ σημαντικά. Έχουμε φτάσει σε ένα σημείο… Οι συνομιλίες μας με τον Ισραηλινό Πρόεδρο, Χέρτζογκ, τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπένετ, δίνουν μηνύματα σε διαφορετικό επίπεδο» υποστήριξε.

Επιπλέον, αναφερόμενος στην Ανατολική Μεσόγειο ο Ερντογάν δήλωσε: «Η προσέγγισή μας στην Ανατολική Μεσόγειο είναι γνωστή. Με τη συμφωνία που κάναμε με τη Λιβύη, βάλαμε το θέμα σε επίσημο κείμενο. Συνεχίζουμε τη δουλειά μας σε αυτό το επίσημο κείμενο. Αφενός, παραλάβαμε τέσσερα σκάφη γεώτρησης και δύο σκάφη σεισμικής έρευνας. Αυτά τα πήραμε για το τίποτα; Αυτά θα λειτουργήσουν στη Μαύρη Θάλασσα και θα λειτουργήσουν και στη Μεσόγειο. Θα έχουμε την ισχυρότερη υποδομή από αυτή την άποψη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης