Ερντογάν: «Δεν κάνουμε πίσω στον "αγώνα κατά της τρομοκρατίας"»

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015, 16:12
Ερντογάν: «Δεν κάνουμε πίσω στον "αγώνα κατά της τρομοκρατίας"»
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεσμεύτηκε σήμερα ότι η Τουρκία δεν θα κάνει πίσω στον αγώνα της κατά της τρομοκρατίας, μετά τις αεροπορικές επιδρομές που εξαπέλυσε κατά των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους στην βόρεια Συρία και στρατοπέδων των Κούρδων ανταρτών του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στο βόρειο Ιράκ.

«Δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας, πρόκειται για μια μακρά διαδικασία η οποία θα συνεχιστεί με την ίδια αποφασιστικότητα», δήλωσε ο Ερντογάν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα ενόψει μιας επίσημης επίσκεψης που πρόκειται να πραγματοποιήσει στην Κίνα.

Μια «ζώνη ασφαλείας» απαλλαγμένη από το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) θα διευκόλυνε την επιστροφή των Σύρων προσφύγων στην πατρίδα τους, υπογράμμισε επίσης αναφερόμενος στη ζώνη αυτή, την οποία θέλουν να εγκαθιδρύσουν η Τουρκία και οι ΗΠΑ στην βόρεια Συρία.

«Η εκκαθάριση αυτών των περιοχών και η δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας θα επιτρέψει να επιστρέψουν στα σπίτια τους» οι 1,8 εκατομμύριο Σύροι πρόσφυγες που υπολογίζεται πως έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία», δήλωσε σχετικά με την ζώνη αυτή, για την δημιουργία της οποίας βρίσκονται σε συνομιλίες οι ΗΠΑ και η Τουρκία.

Ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε επίσης ότι αναμένει από το ΝΑΤΟ, το οποίο συνήλθε σήμερα εκτάκτως κατόπιν αιτήματος της Άγκυρας για να συζητήσει για την κατάσταση της ασφάλειας στην Τουρκία, να δηλώσει έτοιμο να κάνει τα απαραίτητα βήματα, αλλά δεν διευκρίνισε περαιτέρω.

Πριν από τη σύνοδο, σχολιάζει το Ρόιτερς, τόσο η Βορειοατλαντική Συμμαχία όσο και η Άγκυρα είχαν υποβαθμίσει οποιαδήποτε πιθανότητα η συμμαχία να παράσχει μια αεροπορική ή χερσαία υποστήριξη στη σημαντική αυτή αλλαγή στρατηγικής της Τουρκίας, αλλά ο Ερντογάν πρότεινε κάτι το διαφορετικό σ' αυτή τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε προτού αναχωρήσει για την Κίνα.
"Αν μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ δεχθεί επίθεση, το ΝΑΤΟ θα την υποστηρίξει με κάθε τρόπο", δήλωσε ο Ερντογάν, επισημαίνοντας προς την συμμαχία ότι ενδέχεται να έχει «καθήκον» να αναμειχθεί περισσότερο.

«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία έχει δεχθεί επίθεση και ασκεί το δικαίωμά της στην άμυνα και θα ασκεί το δικαίωμα αυτό ως το τέλος (...) αλλά αυτό που λέμε είναι ότι μπορεί να υπάρχει ένα καθήκον για το ΝΑΤΟ και καλούμε το ΝΑΤΟ να είναι προετοιμασμένο γι' αυτό», πρόσθεσε.

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 28 Ιουλίου 2015, 16:12