Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κουρδικό κράτος στη Συρία

Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015, 12:20
Ερντογάν: Δεν θα επιτρέψουμε ποτέ κουρδικό κράτος στη Συρία
Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του μπροστά στις προόδους που σημειώνουν οι κουρδικές δυνάμεις στη βόρεια Συρία, επισημαίνοντας ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει ποτέ τη δημιουργία ενός κουρδικού κράτους στη Συρία, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

«Όποιο και να είναι το τίμημα που θα πληρώσουμε, δεν θα επιτρέψουμε ποτέ τη δημιουργία ενός νέου κράτους στα νότια σύνορά μας, στη βόρεια Συρία» δήλωσε ο Ερντογάν το βράδυ της Παρασκευής.

Ο ισχυρός άνδρας της Τουρκίας κατηγόρησε τις κουρδικές δυνάμεις, οι οποίες έχουν καταγράψει αρκετές νίκες εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε πολλές περιοχές κοντά στα τουρκοσυριακά σύνορα, ότι «αλλάζουν τη δημογραφική σύνθεση» στις περιοχές που καταλαμβάνουν.

Ο Ερντογάν αναφερόταν στους Άραβες και στους Τουρκομάνους που ζουν σε αυτές τις περιοχές.

Εξάλλου ο Τούρκος πρόεδρος διέψευσε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τους τζιχαντιστές. «Είναι μεγάλη συκοφαντία να κατηγορεί κανείς την Τουρκία ότι έχει δεσμούς με οποιαδήποτε τρομοκρατική οργάνωση» υπογράμμισε.

Το ενδεχόμενο να δημιουργηθεί μια αυτόνομη ζώνη υπό τον έλεγχο του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) στη βόρεια Συρία αποτελεί πηγή μεγάλης ανησυχίας για την Άγκυρα, κυρίως επειδή φοβάται ότι η κίνηση αυτή μπορεί να εμπνεύσει τους Κούρδους που ζουν στην Τουρκία, αλλά και επειδή μια τέτοια περιοχή θα συνόρευε με την ημιαυτόνομη περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν.

Πάντως σε χθεσινή του συνέντευξη στην τουρκική εφημερίδα «Hurriyet» ο επικεφαλής του Κόμματος Δημοκρατικής Ένωσης (PYD), του κυριότερου κουρδικού συριακού κόμματος, Σάλεχ Μουσλίμ απέκλεισε το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός συριακού κουρδικού κράτους. «Δεν έχουμε τέτοια σχέδια» εξήγησε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία ενημέρωση: Σάββατο, 27 Ιουνίου 2015, 12:20