Νέες προκλητικές δηλώσεις και ειδική αναφορά στο μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη έκανε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στην Αδριανούπολη, για τη σύνδεση του αγωγού TANAP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Οι εν λόγω δηλώσεις δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας.

«Τα πλοία μας συνεχίζουν τις δραστηριότητές τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν θα αποσύρουμε τα πλοία μας από εκεί. Δεν θα αφήσουμε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας, τόσο τα δικά μας όσο και των Τουρκοκυπρίων», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μάλιστα, αναφερόμενος στο πρόσφατο μνημόνιο με τη Λιβύη, πρόσθεσε: «Αυτή η συμφωνία θα αποκτήσει άλλη διάσταση όταν περάσει από το κοινοβούλιό μας.Τώρα η Λιβύη απειλείται. Σύντομα όμως νέοι πυλώνες αυτής της συμφωνίας θα τεθούν σε ισχύ».

Κλιμακώνοντας τις προκλητικές του αναφορές πρόσθεσε: «Αντί μίας δίκαιης μοιρασιάς, στην Ανατολική Μεσόγειο, κάποιοι υποκινούν εντάσεις στην περιοχή. Καμία χώρα δεν είναι πάνω από τον διεθνή νόμο. Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει με τετελεσμένα».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα Τουρκία και Λιβύη υπέγραψαν συμφωνία για τις θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου. Συγκεκριμένα, με το μνημόνιο που υπέγραψαν οι ηγέτες τους, οι δύο χώρες αναγνωρίζουν τις Αποκλειστικές Οικονομικές Ζώνες τους στον θαλάσσιο χώρο.

Η συμφωνία πυροδότησε την έντονη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, που προειδοποίησε με απέλαση του πρέσβη της Λιβύης στην Αθήνα, σε περίπτωση που δε γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες άμεσα.

Η αντίδραση της Αθήνας

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εκδήλωση παρούσα ήταν και ελληνική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Δημήτρη Οικονόμου.

Η παρέμβαση και οι δηλώσεις του Τούρκου προέδρου προκάλεσαν την άμεση αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία αποχώρησε εις ένδειξη διαμαρτυρίας.

ΥΠΕΞ: Παράσταση πολεμικής ρητορικής από Ερντογάν

Ανακοίνωση με την οποία «καταδικάζει τις δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας» εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο κατεξοχήν παραβάτης του διεθνούς δικαίου στην περιοχή επιμένει να μην αντιλαμβάνεται ότι η παρανομία δεν παράγει δίκαιο», σημειώνει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Η συνεχιζόμενη παραβατικότητα της Τουρκίας, άλλοτε με τη μορφή απειλών άλλοτε με έμπρακτες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, δυστυχώς δεν επιβεβαιώνει απλώς αυτή την ιδιότητα αλλά και υπονομεύει τη σταθερότητα και τα συμφέροντα όλων των λαών της ευρύτερης περιοχής», υπογραμμίζει και προσθέτει: «Επιπλέον, καταδεικνύει την απόλυτη περιφρόνηση προς τις αρχές καλής γειτονίας, ακρογωνιαίο λίθο της ειρηνικής συνύπαρξης των κρατών και θεμελιώδη προϋπόθεση της ευρωπαϊκής προοπτικής της».

«Είναι λυπηρό που ο Τούρκος Πρόεδρος επέλεξε να μετατρέψει ένα έργο ειρηνικής συνεργασίας σε παράσταση πολεμικής ρητορικής και περιφρόνησης της διεθνούς νομιμότητας» συνεχίζει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και σημειώνει: «Η αποχώρηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Δημήτρη Οικονόμου, από την εκδήλωση ήταν φυσική συνέπεια και έμπρακτη καταδίκη των δηλώσεων αυτών. Ευχόμαστε η τουρκική ηγεσία να αντιληφθεί ότι ο σεβασμός της διεθνούς νομιμότητας δεν είναι η διακριτική της ευχέρεια αλλά συνιστά απόλυτη υποχρέωσή της».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης